open-navfaktor-logo
search
Ljetna hrana
Jeste li znali koliko su lubenice zdrave?
Za samo par minuta napravite frape od lubenice. Uzmite dvije zdjelice hladnih komadića lebenice, te nekoliko listića mente ili nane
17.06.2019. u 10:55
get url
text

Mnogi smatraju da lubenica sadrži samo vodu i da osvježava kada su velike vrućine. Međutim, manje se obraća pažnja na to da sadrži dosta vitamina i minerala te na taj način daje značajan doprinos našem zdravlju.

Lubenica je idealna za ljeto jer nadoknađuje izgubljenu tečnost, minerale i vitamine.

Smatramo da je lubenica voće, a ustvari je povrće iz porodice krastavaca. Unutrašnjost lubenice je najčešće crvene ili narandžaste boje, mada postoje i žute lubenice.

Lubenica može imati težinu i do 25 kilograma, a u sebi sadrži više od 90 posto vode, pa je pogodna za osobe koje su na dijetama.

Lubenica sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodna kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke i vitamine: azotnu kiselinu, bakar, beta karoten, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamin A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, vitamin C, željezo, jod, kalij, kalcij, likopen, limunsku kiselinu, magnezij, proteine, fosfor, celulozu, cink, šećer.

Veoma je ljekovit i sok od lubenice ili kombinacija sa sokovima od drugog voća. U mnogim zemljama se lubenica koristi za pripremu slanih, slatkih jela i salata, dok je kod nas poznata uglavnom kao poslastica i desert. Pored ploda i soka, u Africi se za ishranu koriste i sjemenke, za neke vrste hleba.

Lubenica veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju akne, anemija, arteroskleroza, artritis, astma, bolesti žuči, bolesti zuba i usne šupljine, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitis, bubuljice, glavobolja, gojaznost, gubitak pamćenja, dijabetes, depresija, ekcem, kamen i pijesak u bubrezima, neke vrste raka, opekotine, pad imuniteta, povišena temperatura, prehlade, problemi sa bubrezima, mokraćnim kanalima, problemi sa jetrom, krvnim pritiskom, prostatom, kod raznih infekcija...

Lubenica se može koristiti kao diuretik, a za opekotine i neke bolesti kože dobro djeluju obloge sa sokom od lubenice ili obloge od kore lubenice.
Lubenica poboljšava PH vrijednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga.

Kod dijabetičara i prilikom problema sa trigliceridima, treba voditi računa o količini lubenice koja se jede.  Lubenica je korisna namirnica, prirodni lijek za detoksikaciju i antioksidans, za prevenciju mnogih bolesti, pa se preporučuje u ishrani.

Za samo par minuta napravite frape od lubenice. Uzmite dvije zdjelice hladnih komadića lebenice, te nekoliko listića mente ili nane.

U blender ubacujte komad po komad lubenice sve dok se dobro ne izmiksa. Kada dodate nanu miješajte sve dok se lubenica ne pretvori u tekućinu.

Naspite u čaše, ukrasite sa malo nane ili mente i uživajte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.