navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Znate li razlikovati

Jeste se ikada zapitali zašto je paradajz voće, a lubenica povrće?

Bliži se vrijeme sjetve, a s obzirom na trenutnu situaciju koja se odnosi na pandemija koronavirusa, sve češće se mogu čuti apeli vlasti da svoje bašče i vrtove zasade i posiju svi oni koji imaju priliku.

Objavljeno: 27.03.2020. u 10:53
get url
text

Sezona radova u bašči za mnoge je već odavno počela, pogotovo kada je riječ o plasteničkoj proizvodnji, no mnogo je i onih koje će aktuelna situacija natjerati da se oprobaju u voćarstvu ili povrtlarstvu.

Bez obzira na to u kojem dijelu svijeta živite, breskva se svugdje smatra voćem, dok je naprimjer mrkva uvijek povrće. Ova jasna podjela vrijedi za veliku većinu voća i povrća te je svima razumljiva.

No, postoje biljke kod kojih bismo na prvu pomislili da su voće ili povrće, samo kako bi se na kraju pokazalo da su ipak ono drugo.

Razlog za ovakvo nešto leži u činjenici sa voće i povrće drukčije definiraju u botanici nego u kulinarstvu.

Gledajući iz perspektive botanike, voće je sjemenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cvijeta, dok povrće nastaje iz drugih dijelova biljke, poput korijena i lišća. Vodeći se ovom podjelom jabuka, tikva i paradajz su voćke, dok su repa, krompiri i lubenica povrće.

Ipak, ova podjela znatno drukčija ako je prosmatramo s kulinarskog aspekta.

Brojne namirnice koje u botaničkom smislu predstavljaju voće u kulinarstvu se smatraju povrćem, a paradajz, paprike, tikvice i krastavice samo su neki od njih.

Mnogo je rasprava i debata o voću i povrću vođeno u prošlosti. Zbog nekih morao se čak uplesti i zakon. Jedan od najpoznatijih slučajeva je onaj američkog Vrhovnog suda između Johna Nixa i Edwarda Heddena, kada je odlučeno da se paradajz mora oporezivati kao povrće, umjesto kao voće, koje je imalo nižu stopu poreza.