Jesu li cijene razlog što bh. turisti najčešće idu u Neum

Objavljeno: 16.07.17 u 21:17

U Neum najveći broj turista dolazi iz BiH. Cijene su sigurno jedan od razloga zašto gosti iz BiH najviše odmaraju u ovom ljetovalištu. Cijene na obali se ne razlikuju mnogo od onih u unutrašnjosti Bosne i Hercegovine.

U neumskim restoranima nećete potrošiti mnogo FOTO: ARHIV
U neumskim restoranima nećete potrošiti mnogo FOTO: ARHIV

Nakon uzbudljive avanture vozeći se Svitavom do Neuma ili čekajući koji sat na hrvatskim granicama, savršena okrjepa će vam po dolasku biti kafa. Tako ćete espresso kafu platiti od 1,50 do 2 KM, a gazirana pića poput Coca-Cole platit će te 3 KM, prenosi bljesak.info.

Poslije odmora slijedi i razlog dolaska na more. Ako niste ponijeli, od milja nazvanu "opremu za plažu", bit ćete prinuđeni za kupovinu raznih igračaka djeci gdje imate veoma šarolik raspon cijena, dječiji kolut za plivanje kreće se oko 3 KM, a dušek za plažu ćete platiti minimalno 5 KM. Jednoroge, labudove i slično životinjsko carstvo do sada nismo viđali u ovom bh. biseru.

Ako već u jutarnjim satima niste zauzeli mjesto za svoj peškir, vjerovatno ćete biti primorani platiti ležaljke i suncobrane koji koštaju oko 5 KM po danu. Možete se okušati i u vozanju pedaline po cijeni od 5 KM za pola sata ili jet-ski oko 20 KM za 10 minuta.

Također, ako niste ponijeli hranu od kuće, mada su na graničnim prijelazima stroge zabrane prevoženja hrane, u neumskim restoranima nećete mnogo potrošiti. Tako će te pizzu srednje veličine platiti oko 10 KM, zapečenu tjesteninu oko 7 KM, hamburger 4 KM, a sendvič 3 KM.

Ako ste sami svoj kulinarski šef, namirnice za dobar ručak nećete baš pronaći uz obalu, pa tako nema razlika u cijenama. Meso poput pilećih fileta oko 8 KM po kilogramu, a miješano mljeveno meso oko 12 KM. Kilogram paradajza je oko 1,50 KM, a lubenica košta oko 0,90 KM po kilogramu.

U popodnevnim satima vjerovatno ćete odlučiti prošetati neumskom šetnicom gdje ćete se zasladiti kolačom od 3 KM, kuglom sladoleda od 1,50 KM ili palačinkom za 2 KM. Na ulicama možete uživati u kukuruzu za 1 KM, kokicama od 1 do 3 KM ili pomfritu od 2 KM. Nećete moći odoljeti dječijoj radosti za igre poput bilijara koji košta 2 KM. Vožnja autićima ili skakanje na trampolinu košta 2 KM za 5 minuta.

Dakle, rezimirajući cijene koje bi prosječna porodica trebala nisu uopće visoke, te je to vjerovatno glavni razlog zašto se najviše bh. stanovništva odluči za domaće more. Neumljani očekujući ove sezone čak od 350 do 400 hiljada turista u svom gradu vidno će napuniti svoju blagajnu.