open-navfaktor-logo
search
Enormno visoke cijene
Jesu li tačne tvrdnje da je firma u vlasništvu muža Dodikove savjetnice nabavljala respiratore u RS-u?
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dodijelio je ugovore za nabavku medicinske opreme vrijedne 2,7 miliona KM firmi Medietik iz Banja Luke, koja je u vlasništvu braće Babić, od kojih je jedan suprug Ane Trišić-Babić, savjetnice Milorada Dodika, tvrde banjalučki novinar i bloger Slobodan Vasković i zastupnik Draško Stanivuković.
05.06.2020. u 11:24
get url
text

Gostujući u sinoćnjoj emisiji "Puls" Radio televizije BN, Stanivuković je kazao da je postavljao zastupničko pitanje koliko respiratora je nabavio RS, po kojoj cijeni i koja firma ih je nabavila, ali, kako je kazao, odgovor nije dobio.

- Onda ide serija pitanja: Da li je firma koja je nabavila respiratore Medietik, u vlasništvu gospodina Babića, supruga Ane Trišić-Babić koja je savjetnica gospodina Dodika? Siguran sam u ono što pitam. Dođemo do podataka da te firme o kojima ja pričam su u Bosnu i Hercegovinu, u RS, uvezle mnogo repiratora, od kojih je 50 respiratora uvezeno po cijeni od 58.000 KM. Pitao sam Fond zdravstvenog osiguranja i njihovog direktora po koliko smo mi nabavili? Došao sam do frapantnih podataka. Sada pitam da li su ti respiratori nabavljeni po nevjerovatnoj cijeni višoj od 130.000 KM, pa čak po jednom komadu i 146.000 KM? Šuti se – istakao je.

Stanivuković je tokom emisije u nekoliko navrata ponovio da je siguran u ono što priča, te da je riječ o 50 respiratora, koji su su uvezeni po jednoj cijeni, a kupljeni po drugoj, znatno većoj.

- Kao zastupnik Draško Stanivuković imenom i prezimenom sam rekao: "Nemojte se smijati Federaciji, vidjet ćete da RS ima svoju aferu respiratori". I zašto mi sutra želimo da formiramo anketni odbor? Želim institucionalno da postavim pitanje da li je 50 respiratora uvezeno po cijeni od 58.000 KM, a Fond kupio po cijeni višoj od 130.000 KM, čak do cijene, do kojih sam došao podataka, 146.000 KM. Ja hoću da oni to kažu - dodao je.

Stanivuković o nabavci respiratora govori od 40. minute

Naglasio je kako je problem u tome što je "neko po jednom respiratoru na tragediji građana zaradio 88.000 KM".

- Pričam vam o podacima do kojih dolazim na jedvite jade, kao zastupnik nemam uvid. Na ovoj razlici cijene, ja dolazim do cifre 4,6 miliona. Blizu pet miliona je neko stavio u privatni džep. Ovo je za krivičnu prijavu, ali ja čekam zvanične podatke i ići ćemo sa njom. Ja već 30 dana ovo istražujem. Nije moj posao da istražujem, ali kada neće tužilaštvo, neće SIPA, onda mora jedan zastupnik – kazao je Stanivuković.

Voditeljica emisije Suzana Rađen-Todorić je Stanivukovića nekoliko puta upozorila da iznosi teške optužbe i pitala da li je siguran u to što priča, a on je svaki put odgovorio potvrdno.

Vasković je na svom blogu iznio podatak da je firma Medietik dobila od Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a pet ugovora o nabavci medicinske opreme, ukupne vrijednosti 2.750.000 KM, bez PDV-a.

- Medietik je, prema mojim izvorima iz zdravstvenih institucija, u aprilu dobio nabavku aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, vještačko disanje i ostali terapeutski aparati za disanje, i to pet setova, sve po cijeni od 93.661 KM. Babići su ove aparate nabavili od firme iz Hong Konga. U aprilu je uslijedio još jedan ugovor, ali značajno veći od prvog. Nabavljeni su aparati za umjetno disanje i ostali terapeutski aparati za disanje /Respirator PA 7008. Nabavljeno je tri komada po ukupnoj cijeni od 102.494 KM – navodi Vasković.

Dodaje kako je roba, koja po komadu košta 34.164 KM bez PDV-a, dobavljena je iz Dubaija.

- U maju je prava dobitna kombinacija za Babiće. Dobijaju bingo - nabavku aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, umjetno disanje i ostali aparati za umjetno disanje, u vrijednosti od 1.572.000 KM – tvrdi Vasković i dodaje kako su i ovi aparati nabaljeni od iste firme u Hong Kongu.

Od iste firme, u maju stiže još jedna isporuka aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, umjetno disanje i ostali aparati za umjetno disanje u vrijednosti od 380.582 KM, navodi se na blogu, te dodaje kako je ukupno je nabavljeno 20 komada ovih aparata, a za njih je plaćeno 1.952.582 KM, odnosno 97.629 KM po aparatu.

Informacije o ovim navodima pokušali smo dobiti iz firme Medietik, ali nisu bili rapoloženi za razgovor s novinarma. Nakon što smo rekli o čemu želimo razgovarati, osoba koja se javila na telefon spustila je slušalicu.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazali su nam da informacije o uvozu respiratora i ostale medicinske opreme ne mogu dati bez odobrenja firme, što svakako nije bio slučaj sa Srebrenom malinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.