open-navfaktor-logo
search
Zdrava probava
Jesu li vam poznate sve blagodati ovog začina?
Brojna naučna istraživanja potvrdila su neka od poznatih zdravstvenih blagodati kumina, poput održavanja zdrave probave i smanjenja infekcija uzrokovanih hranom.
11.04.2023. u 22:05
get url
text
Kumin

Istraživanja su pokazala kako kumin može pomoći ubrzati probavu, a jedan od načina na koji to postiže je utjecaj na povećanje oslobađanja probavnih enzima. Osim toga, dokazano je da kumin može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Sjemenke kumina prirodno su bogate željezom. Samo jedna kašičica mljevenog kumina sadrži 1,4 mg željeza. Kumin sadrži mnoštvo biljnih sastojaka poput terpena, fenola i flavonoida koji su poznati po svojem antioksidativnom djelovanju.

Iako nije potpuno jasan mehanizam njegovog učinka, pokazalo se kako kumin u obliku dodataka prehrani može pomoći poboljšati kontrolu šećera u krvi.

Također, istraživanja pokazuju da kumin kao dodatak prehrani može utjecati na nivo holesterola u krvi. No, trenutno ne postoje dokazi koji bi potvrdili postiže li se jednaki učinak korištenjem kumina kao začina. Koncentrirani kumin u obliku dodataka prehrani može poboljšati gubitak tjelesne mase, pokazali su rezultati nekoliko studija.

Kumin može smanjiti infekcije uzrokovane bakterijama i gljivicama zbog čega se u tradicionalnoj medicini često koristi kod zaraznih bolesti koje se prenose hranom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.