open-navfaktor-logo
search
"Spreman za dijalog"
Joanikije: Neka izvinu svi Cetinjani, još nisu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da je spreman za dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori i da se zajedništvo postignuto na litijama nastavi.
03.09.2021. u 15:33
get url
text

- Da prihvatimo svu braću, i one koji različito misle i one koji žele da se spoje sa nama - kazao je Joanikije za Radio Svetigoru.

On je rekao da ako se radi o argumentima da su uvijek spremni da učestvuju u tom dijalogu.

- Nisam spreman da razmjenjujemo mržnju jer na takav način se ona još više umnožava, a jesam za razgovor, i dijalog i dogovor sa, zaista, svima u Crnoj Gori - poručio je Joanikije.

On je upozorio da se činu ustoličenja na Cetinju pripisuje "Bog zna kakav politički karakter".

- To baš ja, koji sam svoj život ugradio u Crnu Goru i u Cetinjski manastir, koji sam ovdje bio i kao iguman i kao rektor bogoslovije i koji sam punih 20 godina vršio arhijerejsku službu u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, koja je također u Crnoj Gori - kazao je Joanikije.

Kako je naveo, valjda je Crna Gora i njen sjever, nije samo Cetinje.

- Neka izvinu svi Cetinjani, još nisu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje. Ali dobro, mi radimo u miru i ne želimo da se raspravljamo, da se svađamo i da doprinosimo toj graji koja se ovih dana podigla - kazao je Joanikije.

On je kazao da je posebna radost to što patrijarh srpski Porfirije dolazi u Crnu Goru na ustoličenje, prvi put kao novoizabrani na tu funkciju.

- I to za naš narod, vjerujući, pravoslavni u Crnoj Gori, bez obzira na to kako se ko izjašnjavao, kako se ko politički opredjeljivao, je veliki blagoslov - rekao je Joanikije.

Prema njegovim riječima, Porfirije dolazi da donese mir, da nastavi djelo svojih prethodnika koji su svi posjećivali Crnu Goru, i u volji i nevolji.

- Kad nam je bilo lijepo i kad nam je bilo teško, imali smo utjehu i podršku od naše patrijaršije, od našeg patrijarha, a u ovom slučaju se radi o nečem posebnom - rekao je Joanikije i dodao da mu nije do svađe sa braćom.

- Mi smo, dakle, radi spuštanja tenzija i radi mira u kući, prihvatili to ograničenje da na Cetinju bude samo sveštenstvo, da budu gosti, da dođe njegova svetost patrijarh Porfirije, da nam dođu gosti iz drugih pomjesnih crkava, a imamo dosta gostujućih arhijereja, od Jerusalima do Moske, do Kijeva, do Poljske, do Albanije, do Bugarske. Dakle, da se obnovi uz prisustvo predstavnika crkvenih općina i nešto malo gostiju sa strane, civilnih lica. Dakle, ipak uz prisustvo naroda, ali uz manji broj, da bismo suštinu ovoga svetoga čina ispunili i da bismo to obavili skromno, ali da bude svječano i lijepo, jer u skromnosti se projavljuje ljepota i možda je ta skromnost i Bogu ugodna i Svetom Petru Cetinjskome i naročito zbog toga što ne želimo obračune, svađe, tuče, čerupanja ovdje pred Cetinjskim manastirom, ne daj Bože, i to je naš stav. Ako neko hoće da se svađa, što kaže Sveti apostol Pavle mi takvog običaja nemamo - naveo je Joanikije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.