open-navfaktor-logo
search
Želi izbore
Johnson pozvao opoziciju da glasa o nepovjerenju u parlamentu
Ako bi vlada izgubila povjerenje, bio bi pokrenut dvosedmični period u kojem bi Johnson ili neki drugi poslanik mogli pokušati da formiraju novu vladu i dobiju glasanje o povjerenju, a ako to ne bi uspjelo, uslijedili bi izbori
25.09.2019. u 22:22
get url
text

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je opozicione stranke u svojoj zemlji da pokušaju da sruše njegovu vladu tako što će glasati o nepovjerenju u parlamentu.

Johnson je poručio da će vlada podržati zahtjev za nepovjerenje bilo koje od opozicionih stranaka.

Ako bi vlada izgubila povjerenje, bio bi pokrenut dvosedmični period u kojem bi Johnson ili neki drugi poslanik mogli pokušati da formiraju novu vladu i dobiju glasanje o povjerenju, a ako to ne bi uspjelo, uslijedili bi izbori.

Johnson želi izbore vjerujući da će tako uspjeti riješiti duboku političku krizu u vezi s Brexitom koji je planiran za 31. oktobar.

Istakao je da britanska javnost ne želi drugi referendum koji je nazvao "fantazijom" te dodao kako građanima želi pokazati da postoji "život i poslije Brexita".

Parlament želi spriječiti Johnsona da Veliku Britaniju izvede iz Europske unije 31. oktobra bez postignutog sporazum o razlazu. Johnson pak tvrdi da će Velika Britanija tog dana napustiti EU s dogovorom ili bez dogovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.