Britanski premijer Boris Johnson uputio je prijedlog za raspisivanje vanrednih izbora 15. oktobra nakon novog poraza u parlamentu.

Johnson je u parlamentu pozvao zastupnike da podrže njegov plan da se 15. oktobra održe izbori.

Ipak, da bi izbori bili raspisani, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a premijer Johnson trenutno nema ni većinu.

Zastupnici britanskog parlamenta izglasali su večeras zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora, koji je planiran 31. oktobra. Donji dom britanskog parlamenta blokirao je Brexit bez dogovora, čime je aktuelni premijer Boris Johnson ove sedmice izgubio drugo ključno glasanje.

Zakon o blokadi "tvrdog Brexita" prošao je s 327 glasova naspram 299 zastupnika koji su bili protiv.

Britanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Johnson suspendirao je iz stranačkih tijela 21 zastupnika koji su sinoć podržali pokretanje procedure za sprečavanje izlaska Velike Britanije i Europske unije bez prethodno postignutog sporazuma.

Pozicija vlade Borisa Johnsona je dodatno ugrožena u britanskom parlamentu. Minimalnu većinu u parlamentu premijer Johnson je izgubio jučerašnjim prelaskom jednog zastupnika u Liberalnu partiju.

Johnson je najavio moguće prijevremene izbore u Velikoj Britaniji ako opozicija uspije u nakani da zakonski zabrani Brexit bez dogovora. Analitičari predviđaju da bi izbori mogli biti održani 15. oktobra.