open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Jordanski mediji o posjeti Izetbegovića: Važno ojačati ekonomsku, turističku i vojnu saradnju
Jordanski mediji su posebnu pažnju posvetili zvaničnoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića toj kraljevini te sastanku sa kraljem Abdullahom II
30.08.2018. u 10:33
get url
text
Sastanak Bakira Izetbegovića i kralja Abdullaha održan u palači Al Husseiniya

Fokus razgovora Njegovog Kraljevskog Visočanstva kralja Jordana Abdulaha II sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem bio je, pišu jordanski mediji, jačanje odnosa između dvije zemlje.

Tokom opširnih razgovora održanih u palači Al Husseiniya istaknuta je, navodi se u zvaničnom izvještaju, važnost jačanja bilateralne saradnje u ekonomskim, investicijskim, turističkim i vojnim oblastima.

Kralj Abdullah je, piše The Jordan Times, naglasio važnost jačanja prijateljskih odnosa Jordana i BiH u interesu obje zemlje. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo je istaknulo napore koje Jordan ulaže u borbi protiv terorizma te je u tom kontekstu spomenuo sastanke u Aqabi, koji su održani s ciljem jačanja sigurnosne i vojne koordinacije i saradnje te razmjene informacija svih regionalnih i međunarodnih partnera u borbi protiv terorizma. Sastanci u Aqabi, poznatiji i kao "Proces Aqaba", su inicijativa koju je pokrenuo kralj Abdullah 2015. godine, a u posljednje tri godine su učešće u njima uzeli predstavnici brojnih zemalja sa istoka Afrike, jugoistoka Azije i Balkana.

Tokom sastanka održanog u srijedu, kralj Abdullah je istaknuo zadovoljstvo zbog, kako je kazao, plodonosnih razgovora sa Izetbegovićem.

The Jordan Times prenosi kako je Izetbegović izrazio želju za unapređenjem saradnje BiH i Jordana te se zahvalio Jordanu na doprinosu u postizanju sigurnosti i stabilnosti u toj regiji i svijetu. Također je pohvalio Kraljevinu Jordan zbog primanja izbjeglica i pružanja sve potrebne pomoći.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH prokomentirao je napore zvaničnog Ammana na očuvanju sigurnosti i mira u BiH. Podsjetio je na pomoć koju je Jordan pružio BiH tokom rata, ali i podršku uvrštavanju Starog mosta u Mostaru na listu Svjetske baštine. Izetbegović je dodao kako je Jordan pomogao u izgradnji "najljepše džamije u Sarajevu".

Govoreći o ekstremističkim ideologijama, Izetbegović je kazao da su takve ideologije bile prisutne i u BiH te da je kao musliman šokiran postupcima terorista koji se "pretvaraju da su muslimani".

Tema razgovora bilo je i palestinsko pitanje, a Kralj Abdullah je potvrdio da taj region nikada neće biti miran i stabilan dok se ne pronađe pravedno i trajno rješenje za palestinsko-izaelski sukob. Rješenje se, naglašava Kralj Abdullah, mora temeljiti na dvodržavnoj formuli koja vodi ka osnivanju nezavisne palestinske države u okviru granica od 4. juna 1967. godine te sa istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom.

Kralj Abdullah i Izetbegović su, govoreći o borbi protiv terorizma, istaknuli potrebu inteziviranja međunarodnigh napora u borbi protiv te pošasti koja prijeti globalnom miru i sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.