U aprilu je otkriven opasan propust u popularnoj platformi za komunikaciju WhatsApp putem kojeg su hakeri mogli postaviti špijunski softver u pametne telefone i pratiti korisnike telefona.

Svi detalji nisu u potpunosti poznati, ali kako prenosi BBC, propust je iskorišten za napad na određeni broj korisnika korištenjem softvera koji je navodno razvila izraelska kompanija NSO Group.

Propust je povezan s opcijom WhatsAppa za obavljanje telefonskih poziva – potrebno je nazvati osobu koju želite špijunirati i, čak ako ona ne odgovori na poziv, softver se može instalirati na telefon, dok zapis o pozivu može nestati.

Dakle, iskorištavanjem ovog propusta i bez znanja vlasnika telefona, hakeri su mogli instalirati opasan softver te pratiti komunikaciju i ostale aktivnosti vlasnika telefona.

Iz WhatsAppa za BBC kazali su da su nakon što su pronašli propust, o njemu obavijestili određene sigurnosne kompanije, grupe za ljudska prava te američko ministarstvo pravosuđa.
Ističu da napad ima sva obilježja saradnje privatne kompanije i vlada država s ciljem postavljanja špijunskog softvera koji preuzima kontrolu nad funkcijama operativnih sitema pametnih telefona.

Izraelska kompanija NSO Group sarađuje s vladama brojnih zemalja, kojima isporučuje softver za nadzor, a iako kažu da je softver dizajniran prvenstveno za sprečavanje i istragu terorizma i kriminala, brojne su optužbe da se koristi za prisluškivanje i praćenje aktivista, boraca za ljudska prava, zviždača i novinara.

Njihov najpoznatiji softver je Pegasus, koji osim što skuplja podatke o pozivima, emailovima i porukama, može prikupljati i informacije mikrofona i kamere, tako da su osobe na čijim je telefonima instaliran u konstantnom i potpunom nadzoru.