open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Još jedan ratni zločinac u bjekstvu: Sud raspisuje potjernicu za Mićom Jurišićem
Državni sud izdao je nalog da se raspiše međunarodna potjernica za Mićom Jurišićem, pravosnažno osuđenim na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Prijedora.
05.10.2020. u 13:43
get url
text

- Sud BiH je zaprimio informaciju da osuđeni Mićo Jurišić nije stupio na izdržavanje kazne zatvora, nakon čega je izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice prema osuđenom - kazali su u Državnom sudu.

Advokat Svetozar Davidović, koji je branio Jurišića u postupku pred Sudom BiH, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se s njim nije čuo ni vidio duži vremenski period.

- Poznato mi je da je prije par mjeseci dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne, kao i da je tražio odgodu, ali i da je njegov zahtjev odbijen - naveo je advokat Davidović.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2019. potvrdilo presudu kojom je Jurišić, bivši pripadnik rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, proglašen krivim da je učestvovao u ubistvu Mehmeda Brkića i još jedne osobe u naselju Čarakovo, potom da je učestvovao u ubistvu Ermina Behlića i Muharema Osmanovića, da je pokušao ubiti grupu civila bošnjačke i romske nacionalnosti na koje je pucao dok su bježali, te za nečovječno postupanje i stavljanje noža na vrat petogodišnje djevojčice.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice za progon, zlostavljanje i ubistvo.

U obrazloženju prvostepene odluke Sudsko vijeće je navelo kako je utvrđeno da je Jurišić djelo počinio u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS) usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva u Rizvanovićima, Hambarinama, Čarakovu i drugim selima i naseljima u okolini Prijedora, znajući za takav napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada.

S Jurišićem je ranije bio optužen i Dragomir Tintor, ali je postupak u odnosu na njega obustavljen zbog smrti optuženog.

Jurišić nije prvi pravosnažno osuđeni za kojeg je Sud BiH izdao nalog za raspisivanje potjernice. Prije njega su potjernice raspisane za Draganom Marjanovićem i Radomirom Kezunovićem, koji su osuđeni na po 14 godina zatvora zbog učešća 1992. u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića, kao i za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni na po šest godina zatvora zbog zločina u Odžaku.

Potjernica je raspisana i za Novakom Đukićem, osuđenim na 20 godina zatvora za zločin počinjen 25. maja 1995. na tuzlanskoj Kapiji, potom za Boškom Lukićem, osuđenim na 14 godina zatvora za zločine u Ključu, Miroslavom Dukom, koji je osuđen na 12 godina zbog zločina u Bileći, Dragojem Zmijanjcem, osuđenim na šest godina zatvora zbog zločina na području Prijedora, te Momirom Savićem, osuđenim na 17 godina zatvora za zločine u Višegradu, i Mirkom Todorovićem, osuđenim na 13 godina zatvora za zločin u Bratuncu.

Za Darkom Mrđom, osuđenim na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Prijedoru, u decembru 2019. bila je raspisana potjernica, ali su ga službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) početkom aprila 2020. locirili i uhapsili na području Prijedora, te je predat u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Foča.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.