Šaban Maksumić, sudija za prethodno saslušanje Suda BiH, rekao je da su dobili obavještenje od Policijske stanice Prijedor da se optuženi Željko Rudak ne nalazi na adresi koja je navedena u optužnici.

- Tamo su samo zatekli njegovu suprugu koja im je rekla da je on u januaru otišao u Srbiju, da njoj nije poznata adresa na kojoj živi, te da nije dolazio niti planira dolaziti u BiH - dio je obavještenja koji je pročitao sudija Maksumić.

Branilac optuženog Željko Gnjatović rekao je da od januara 2023. godine nije komunicirao s optuženim.

- Broj koji mi je dao jednostavno se ne koristi - rekao je Gnjatović.

Tužilac Izet Odobašić naveo je da su dobili podatke od Granične policije BiH da je optuženi Rudak napustio BiH 22. januara 2023. godine i da se nalazi u Srbiji.

- S obzirom da se optuženi krije u Srbiji, da je svjestan da se protiv njega vodi proces, predlažemo Sudu BiH da mu odredi pritvor u trajanju od tri godine, te raspiše potjernicu za njim - rekao je tužilac Odobašić.

Rudak se sa Slavkom Puhalićem, Draganom Škrbićem, Rajkom Damjanovićem i Dragomirom Šaponjom, nekadašnjim stražarima u logorima "Trnopolje", "Keraterm" i "Omarska", tereti da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline – i to Puhalić kao isljednik i zamjenik upravnika logora "Trnopolje" i nadređena osoba svim stražarskim smjenama, a ostali u statusu stražara u logorima – učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti.

Puhalić i ostali se, između ostalog, terete za silovanje najmanje deset žena i djevojaka, među kojima su bile i maloljetne osobe, od kojih je jedna od posljedica zlostavljanja preminula, a kod dvije žrtve silovanje je prouzrokovalo prisilnu trudnoću i porod.

Od posljedica zlostavljanja je, prema Tužilaštvu, najmanje 21 zatvorenik preminuo, a petorica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

Zajedno s njima bio je optužen i Dragoja Čavić, ali je Sud BiH obustavio postupak protiv njega "iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 29. decembra 2022. godine u odnosu na osumnjičenog Dragoja Čavića". Kako su tada naveli za BIRN BiH, razlog povlačenja optužnice je "nastavak istrage u vezi otkrivenih dodatnih događaja i saznanja s navedenim osumnjičenim, koji su se pojavili nakon podizanja optužnice".

Na prethodno održanom ročištu, Slavko Puhalić, Dragan Škrbić i Rajko Damjanović negirali su krivicu za zločine počinjene u prijedorskim logorima, dok se na ročištu nisu pojavili optuženi Željko Rudak i Dragomir Šaponja.

Sudija Maksumić je rekao na današnjem ročištu da se optuženi Dragomir Šaponja nalazi u bjekstvu, da mu je određen pritvor i raspisana potjernica.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku u vezi s prijedlogom Državnog tužilaštva.