open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Još jedna osoba preminula u HNK od posljedica koronavirusa
Još jedna osoba preminula je od posljedica koronavirusa u HNK, potvrđeno je press konferenciji Kriznog štaba HNK, čije je obraćanje u toku. 
15.04.2020. u 13:05
get url
text

Riječ je o ženi iz Čitluka, koja je rođena 1945. godine i odranije je patila od kardioloških bolesti.

Time je broj osoba iz ovog kantona koje su umrle od posljedica virusa COVID-19 povećan na osam. Od toga su po tri iz Čitluka i Konjica, te po jedna iz Mostara i Čapljine.

Javnosti se obraćaju Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK, i prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Na press konferenciji je objašnjena i jučerašnja situacija kada nakon smrti muškarca iz Čitluka u SKB-u Mostar tu informacija nije saopćio ni Krizni štab HNK, niti onaj u ZHK.

Pacijent je, naime, bio korisnik zdravstvenog sistema ZHK i karton mu je bio u DZ Ljubuškii, odakle je i dovezen, ali je kasnije utvrđeno da ima prijavljeno prebivalište u HNK, odnosno u Međugorju.

- On je u bolničkom sistemu zaveden kao slučaj iz ZHK - rečeno je.

U protekla 24 sata izvršeno je 111 testiranja u SKB-u Mostar, od čega je jedna osoba s područja Čitluka pozitivna.

U Covid-bolnici leži 25 pacijenata, od čega osam u respiracijskom centru, 17 u izolacijskom centru 2, od čega je sedam na respiratoru, a 12 na liječenju uz potporu kisikom.

- Na platformi je uneseno 205 osoba koje su oboljele od koronavirusa. U Mostaru imamo 65 pozitivnih slučajeva, u Konjicu 28, Jablanici 12, Čitluku 78 i Čapljini 21 -, rekao je dr. Nermin Avdić.

Ukupno je testirano 1.478 osoba a 16 osoba se oporavilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.