open-navfaktor-logo
search
Kongres
Joseph Daul: Dragi Bakire, tvoja je odgovornost da SDA bude potpora reformama
U pismu, koje je pročitano u Zetri, Daul ističe da mu je zadovoljstvo obratiti se delegatima, pred kojima je, kako je istaknuo, nekoliko važnih odluka, a povrh svega izbor rukovodstva stranke
14.09.2019. u 11:14
get url
text

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul uputio je pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, delegatima kao i svim članovima SDA, u kojem je poslao niz poruka povodom 7. kongresa ove stranke.

U pismu, koje je pročitano u Zetri, Daul ističe da mu je zadovoljstvo obratiti se delegatima, pred kojima je, kako je istaknuo, nekoliko važnih odluka, a povrh svega izbor rukovodstva stranke.

- Svim kandidatima želim sreću na izborima, a ujedno vas i podsjećam da će svi, koji dobiju povjerenje delegata da predvode stranke u predstojećim godinama, nositi veliku odgovornost. Razlog tome je što se Bosna i Hercegovina, bez vašeg doprinosa, neće pokrenuti naprijed na euroatlantskom putu. Pozdravljam vašu kontinuiranu posvećenost evropskim i NATO integracijama, te očekujem da ćete, nakon Kongresa, raditi sa obnovljenom energijom i povećati vaše napore, u navedenom smjeru – navodi se u pismu predsjednika EPP-a.

Daul je poslao poruku i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, naglasivši njegovu odgovornost kao lidera SDA.

- Dragi Bakire, prvenstveno će tvoja odgovornost, kao predsjednika stranke, biti da osiguraš da SDA bude potpora provođenju svih potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava, uspostavu nezavisnog pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije na svim nivoima, da stranka daje doprinos stabilnosti, integritetu i jedinstvu zemlje; kao i da poštuje obaveze preuzete kroz zajedničku deklaraciju EPP-a iz 2014. godine, te zagovara temeljne vrijednosti EPP-a i principe navedene u njoj – napisao je Daul.

Predsjednik EPP je istaknuo svoju podršku reformskim procesima i izmjenama Statuta SDA.

- Kao Evropska narodna stranka, mi snažno podstičemo unutarpartijsku demokratiju i sve reformske napore u stranci, kako bi se prilagodila novim okolnostima. Stranke moraju uvijek ostati povezane sa stvarnošću i svim ljudima koje predstavljaju. U vezi s time, želim pohvaliti vašu opredijeljenost da povećate predstavljanje mladih i žena. Svi potrebni napori trebaju biti poduzeti, u ovom smislu, kako bi SDA mogla u potpunosti predstavljati sve vaše sugrađane i osluhnuti njihove nade i brige – navodi se u pismu.

Svoje obraćanje 7. Kongresu SDA Daul je zaključio skretanjem pažnje na problem iseljavanja mladih, kazavši da upravo mladi u BiH osjećaju da se njihov glas ne čuje, te da ne vide budućnost u svojoj zemlji.

- I u ovom smislu, važno je raditi na vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kako bi se generacijama mladih omogućila budućnost kakvu zaslužuju, jer zemlja bez mladih je zemlja bez budućnosti. Svim kandidatima želim sve najbolje, a svima vama uspješan Kongres - stoji na kraju pisma predsjednika EPP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.