open-navfaktor-logo
search
Festival MESS
Josipu Pejakoviću Zlatni lovorov vijenac
Nagrada će mu biti uručena na svečanosti u petak, 5. oktobra, u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo
04.10.2018. u 15:21
get url
text
Josip Pejaković: Istaknuti glumac

Dobitnik Zlatnog lovorog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine je glumac Josip Pejaković, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je od 1970. ostvario svoj cjelokupan profesionalni radni vijek.

Nagrada će mu biti uručena na svečanosti u petak, 5. oktobra, u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo u prisustvu njegovih brojnih kolega i kolegica i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa.

- Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Josipu Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bosanskohercegovačkih pozorišta. Pisac i glumac koji je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao sa vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici. Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do svakog gledaoca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprostavljanju ratu i nacionalizmu!- stoji u obrazloženju Direkcije Festivala MESS.

Josip Pejaković rođen je u Travniku 1948. gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi "Tri sestre" Čehova i ulogom Filtosa u "Koncertu u jajetu Arabala" u režiji Kaće Dorić. Odigrao je brojne značajne uloge, a za mnoge od njih dobio je i nagrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.