open-navfaktor-logo
search
Popuštanje mjera
Jovanović: U TK broj zaraženih veći nego u najvećem jeku pandemije
U Tuzlanskom kantonu, koji je posljednjih dana pored Zeničko-dobojskog kantona jedno od najvećih žarišta koronavirusa, danas je potvrđeno pet novozaraženih.
10.06.2020. u 13:10
get url
text

Ukupan broj aktivnih slučajeva je 57, a među njima je jedna osoba koja hospitalizirana na UKC-u Tuzla.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović smatra da se pokazalo da je popuštanje mjera bilo preuranjeno te da je u tom kantonu trenutno broj zaraženih veći nego u najvećem jeku pandemije koronavirusa.

- Mi i danas imamo primjere zemalja koje su prije nas zahvaćene pandemijom, gdje još koronavirus nije nestao. Mi smo odjednom odlučili na svoju ruku krenuti s prestankom stanja prirodne nesreće - stav je Jovanović.

Mišljenja je da su građani previše opušteni i da se ne pridržavaju mjera, zbog čega bi broj zaraženih mogao biti i veći.

- Građani se više ne pridržavaju ni onih mjera koje su ostale obavezne i još su na snazi, a to su maske u zatvorenom prostoru i fizička distanca. Stoga stalno apeliram na građane da se pridržavaju mjera jer naredbe kriznih štabova nisu bezveze propisane - poručio je direktor Kantonalne uprave CZ TK.

Nakon otvaranja granica i značajnog broja dolazaka iz dijaspore, Jovanović upozorava kako mora postojati kontrolisan protok ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.