Jovičić: Ovi Srbi ovdje će da glasaju za Ćovića, a Hrvati za Dodika

objavljeno: 11.07.2018. u 07:56

Profesor Milan Jovičić za sebe kaže da je mostarski Sarajlija. Zaljubljenik u grad na Neretvi iz Mostara nije išao ni u najtežim vremenima, a u poratnim godinama je imao važnu ulogu prilikom prvih koraka koji su vodili ka integraciji grada i pomirenju među narodima.

Kaže kako mu srpski ekstremisti lijepe etiketu "Alijinog Srbina", a on je ustvari samo bio i ostao čovjek. U periodu od 2000. do 2004. bio je predsjednik Gradskog vijeća Mostara. Danas penzioner, uživa igrajući šah, bez dlake na jeziku kritikujući anomalije u bh. društvu, ponajviše u njegovom Mostaru. Već 23 godine, neumorno, piše o "hercegovačkom divu" zvanom Aluminij iz Mostara. U ovo preduzeće došao je sa postavljanjem kamena temeljca, davne 1970. godine, gdje se zadržao sedam godina kao inženjer. U firmu se vraća nakon sedam godine kao vodeći projektant u razvoju Aluminija i tu ostaje do rata. Od tada za njega, nije bilo povratka u Aluminij.

Osvanula je još jedna kolumna na račun Aluminija pod nazivom "Laži i obmane u aluminijskoj foliji". Govori za naš list da je suština da je državni kapital u Aluminiju pokraden, a da se Federalna vlada, od Edhema Bičakčića do Fadila Novalića, nikad nije zainteresirala za to. Tvrdi kako ni početni bilans nisu nikada napravili, da vide koliko vrijedi taj kompleks.

- Vrijednost od milijardu i 500 miliona su Mijo Brajković i kompanija sveli na nekih stotinjak miliona, a našima svejedno - ističe Jovičić.

Podsjetio je na podjelu kapitala, Vladi Federacije BiH 44 posto udjela, malim dioničarima 44 posto i Vladi Republike Hrvatske 12 posto, a od te podjele 44 posto kapitala Nermin Nikšić, u vrijeme svoje vladavine, poklanja Miji Brajkoviću, Aluminiju, da se podijeli radnicima u vidu dionica.

- Šta su oni učinili? Naravno, obilato dali Hrvatima, Bošnjacima mrvice po 7 dionica, a Srbima nulu. Oko hiljadu Srba ostalo je bez ikakvih ljudskih prava u firmi Aluminij, u kojoj je na ulazu tih godina pisalo: "Srbima i psima ulaz je zabranjen", kasnije su dodali od 1993. i Bošnjacima. Prije tri godine je podnesena tužba Okružnom sudu u Sarajevu, no slučaj se i dandanas "krčka" i ništa se ne rješava, što je suština i očiti primjer diskriminacije na nacionalnoj osnovi - kazao je Jovičić.

Suština je i to, tvrdi, da se gubici gomilaju, pa su došli do 350 miliona KM.

- S druge strane, Vlada na čelu sa Novalićem im da struju, a onda Elektroprivreda BiH ide u gubitke, zato što je po jednoj cijeni jeftinoj dala struju Aluminiju, a onda moraju da nadoknade drugim potrošačima po skupljoj cijeni. Da li su po 30 eura, a moraju da plate po 120 eura po megavat-satu - ističe Jovičić dodavši da uz sve to sva upravljačka prava su prepuštena HDZ-u i njihovim predstavnicima u Aluminiju. Objavio je tri knjiga na ovu temu, a četvrta je na pragu za štampu.

Iako s impresivnom biografijom, daleko je od Koordinacije srpskog naroda u Mostaru. Ogorčen je položajem Srba u Hercegovini kao i Federaciji.

- Evo sada su se Dodik i Čović pobratili, a ovi povratnici Srbi su uglavnom dodikovci, jer su se nadojili tom ideologijom u izbjeglištvu. Sad će oni zajednički da glasaju. Ovi Srbi ovdje će da glasaju za Čovića, a Hrvati za Dodika za Predsjedništvo BiH. Ovaj ovdje vodeći Srbin Dušan Golo kaže da "mi smo tas na vagi", pa pitam se, kakav tas na vagi ako si za HDZ - naglašava Jovičić koji sve ovo vidi kao tužno, jadno i mučno.