Jubileji: Sedam decenija KUD “Lola“ pronosi svijetom kulturno blago BiH

Objavljeno: 08.01.17 u 11:34

Kulturno umjetničko društvo "Lola" 14. januara će održati koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo, obilježavajući 70. godišnjicu rada i postojanja, te posjetiocima prezentirati dio kulturno-umjetničkog bogatstva kojim BiH obiluje.

 

- BiH ima ljepotu različitosti, ljepotu ritma, nošnje, bogatstvo tradicionalnih narodnih kostima, instrumenata, muzike, svega što je čini najljepšom državom, a "Lola" u svijetu prezentira to bogatstvo - kazao je za Fenu generalni sekretar KUD "Lola" Mihailo Perućica.

On kaže da je prioritet "Lole" bio i ostao okupljanje mladih u svih 20 sekcija, sa željom da ih sklone s ulice i socijaliziraju. Tako će unaprijediti edukaciju i vježbe kako bi repertoar bio na nivou, jer publika ne trpi dilentatizam, a u svijetu, naglašava, uživaju veliki rejting, kojeg moraju zadržati i postići još bolji.

Iako je finansijska situacija teška, "Lola" je uvijek bio skroman. Kontinuirano su radili čak i u najtežim godinama rata, a Perućica kaže da će preživjeti i ovu poslijeratnu ekonomsku krizu. Primaju na stotine poziva iz svijeta da učestvuju na manifestacijama i festivalima, ali ne mogu potvrdno odgovoriti, jer nemaju novca za putovanja, boravišne takse ili zdravstveno osiguranje.

- Trudimo se da makar jednom ili dvaput godišnje gostujemo negdje kako bi ovi mladi ljudi iz KUD-a upoznali druge kulture, običaje, tradicije. Na putovanjima se ruše predrasude o ljudima, o drugima i drugačijima, a to je naša želja i cilj - istakao je Perućica.

"Lola" je iznjedrio, podsjeća on, na desetine vrsnih umjetnika svih profila: dramskih, filmskih, pozorišnih, estradnih, mnoštvo instrumentalista, koji su postali poznati ne samo u regiji, nego i svijetu - Japanu, Francuskoj, Njemačkoj, a neki od njih su Meho Puzić, Zehra Deović, Himzo Polovina, Hanka Paldum i na to su iznimno ponosni.

- S druge strane, zamjeramo svima koji su postigli veliki uspjeh, a zaboravili odakle su "startali" za svoje životno opredjeljenje. Zaboravili su na "Lolu", a to im je bila prva stepenica kojom su se uspinjali do vrha i ostvarili uspješnu karijeru - rezigniran je.

KUD "Lola" će 70 godina postojanja i rada obilježiti 14. januara koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo, na kojemu će prezentirati dio stvaralaštva, kulture, bogatstva BiH kojega ljubomorno čuvaju od zaborava, prkosni su i ponosni, "baš kao BiH", podvlači čika Mišo, kako od milja zovu Perućicu. 

- Ne možemo prezentirati svo bogatstvo "Lole", ali možemo bar dio. Posebno je to dobro za mlade, jer im je cilj da izađu na scenu i pokažu šta su naučili. Njima je to svojevrsna nagrada. Zato pozivam sve građane Sarajeva da dođu na koncert i uživaju u ritmu muzike, plesu i nošnjama - zaključio je u intervjuu za Fenu Mihailo Perućica.

Zanimljivo je da su brojni lijepi trenuci u KUD-u "Lola" iznjedrili i mnoge ljubavi, u konačnici krunisane brakom. Do danas je za 70 godina postojanja "Lole" među članovima društva sklopljeno više od 200 brakova.