Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić reagirala je na "prozivke" Muriza Memića, oca stradalog Dženana Memića, koje joj je uputio na jučerašnjoj press konferenciji.

Memić je, podsjećamo, novinarima pokazao Viber poruku koju mu je navodno poslala Jukić, a u kojoj stoji :"Ja sam gospođi fino rekla da nema moje podrške ako ne uradi ono što treba da uradi".

- Kada je primila mene i mog advokata, Ružica Jukić je iznijela mezu. Suho meso i sir, lijepo zapakovano u foliju. I počela nam je mahati prijavom protiv Dalide Burzić. Kaže: "Evo je, imam je, gotova je. Treba još jedna tužiteljica kantonalnog tužilaštva da svjedoči i otvaramo istragu, gotova je Dalida Burzić" - kazao je Memić.

Reagiranje Ružice Jukić prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

Povodom javnog obraćanja gospodina Muriza Memića, prigodom njegove posjete, meni kao dopredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u mom uredu, a u vezi sa svima poznatim slučajem smrti Dženana Memića, iako nerado, dužna sam se osvrnuti na to obraćanje jer me je gospodin Memić pokušao kriminalizirati.

Točno je da je bio kod mene u uredu i da sa sam ga na najregularniji način saslušala i naravno emotivno primila njegovu tragediju. No, moram reći radi istine, bez plakanja. Tačno je da sam učinila tu ljudsku gestu i ponudila ga, kako on kaže "mezom", a što je on i prihvatio, a istine radi, radi se o mom doručku koji sam podijelila sa njim. Nije mi prigovorio tad na tom neprimjerenom kontaktu i neprimjerenoj gesti.

Tačno je da sam sasvim sukladno mom poslu ostvarivala kontakte sa kolegama iz pravosuđa, a sve u vidu pomoći gospodinu Memiću, naravno u okvirima zakonitosti i mojih ovlaštenja, kako bi se pomoglo gospodinu Memiću, da iznese svoje viđenje i problem.

Međutim, tačno je da me gospodin Memić pokušava, baš sada iznenada, kada se vodi medijska hajka, navođena od paradržavnih struktura protiv mene, kriminalizirati i to na najgori mogući način, optužujući me da sam saučesnik grupe u zataškavanju ubistva njegovog sina.

Kako sam ja sudac i obnašatelj visoke pravosudne funkcije, time su te neodgovorne i monstruozne optužbe još teže.

S obzirom na to da gospodin Memć svoje izjave daje u prisustvu svog advokata gospodina Ferageta, nadam se da je svjestan i upoznat koju pravnu težinu imaju te njegove izrečene optužbe. Zato ću biti primorana podnijeti kaznenu prijavu protiv gospodina Mamića i tražiti da dokaže moje učešće ometanja pravosuđa u tako teškom kaznenom djelu, ubistvu njegova sina. Također, morat će da dokaže i kako sam ja utjecala na iznenadnu promjenu odluke žalbenog vijeća.

Da jesam, to bi bio teški kriminal, posebno ako se radi o ovom slučaju.

Ova kaznena prijava će se odnositi na njegov javni istup.

Podsjećam gospodina Memića da ove zastrašujuće optužbe mene kao nosioca pravosudne funkcije, imaju dodatnu težinu jer uznemiravaju javnost, huškaju je protiv mene, kriminaliziraju pravosuđe. One ako su tačne moraju biti dokazane, ako nisu, morat će se suočiti gospodin Memić sa svim zakonskim posljedicama takvih tvrdnji i lažnih optužbi.

Nadalje, dužna sam reći da ne postoji osoba kojoj bih ja ispunjavala želje, da ne glasam ili glasam za nekog nosioca pravosuđa jer on misli da tako trebam. Tada bih činila kazneno djelo, isto tako  kada bih popustila pritisku politike, ulice, kriminalaca koji zamjenjuju teze ili paradržavnih pravosudnih i obavještajnih skupina.

Upravo svaki takav zahtjev za mojom ostavkom me čini još uvjerenijom da ne smijem podleći pritiscima.

U vezi s  najavljenom kaznenom prijavom protiv mene, za navodno skrivanje neke navodne prijave koja se odnosi na Dalidu Burzić, učinit ću posljednju ljudsku gestu prema ocu Dženana Memića i uputiti ga u pravne posljedice te prijave.

Kada sa mnom ulazite u zonu prava, tada je zakon taj koji ima posljednju riječ.

Osim već spomenutog kriminaliziranja u korist zataškavanja otkrivanja  ubica njegovog sina, sada me dodatno kriminalizira, kao osobu koja prikriva službene prijave u interesu Dalide Burzić, koja je po njemu vođa te skupine, koja zataškava i šta sve ne radi protiv zakonitosti i funkcija koje obanaša.

Mislim da znam na osnovu čega je u zabludi u vezi s tom navodnom prijavuom i to ću sa zadovoljstvom prezentirati, naravno ne na ulici, nego na mijestu koje je nadležno za to.

Iako bih rado i sada, ali  i da ispoštujemo nadležna mjesta gdje se o tome odlučuje.

Nadam se da je gospodin Memić svjestan pravnog formata te navedene prijave na koju se poziva, a posebno način na koji je pribavio tu navodnu prijavu, koju sam ja kao zataškala i koja je bila presudna, da se Dalida Burzić imenuje sutkinjom suda BiH. Upozoravam Vas, da se prilikom borbe za svoja prava, ne dozvoljavaju ni u jednoj državi, koja ima pravnu tradiciju, a takva je i naša, da se ta prava ostvaraju na kriminalan način.

Borba protiv kriminala ne daje pravo na činjenje kriminala. Znači, svaka lažna kaznena prijava, je kazeneno djelo, kao i slijed radnji, koje su dovele do nje. Provjerite kod kolege Feragata.

Usput, zar nije upravo Muriz Memić javno izjavljivao, da je dobro što je kolegica Burzić otišla iz Tužilaštva u Sud Bosne i Hercegovine. To ću podvesti pod već ustaljenu nedosljednost gospodina Memića, kada procjenjuje neprijatelje i prijatelje svoje borbe za pravdu.

Neću se nimalo suzdržati, da svoje pravo tražim do kraja, sa svim pravnim konsekvencama koje mi stoje na raspolaganju, da svojim primjerom ukažem da se mora voditi računa, kada se olako optužuju javno ljudi i kriminaliziraju. Pogotovo mi iz pravosuđa.

Neću imati više razumijevanja za vašu tragediju jer ste svojim zadnjim istupima u kojima sada mene kriminalizirate, prešli i posljednju crtu tolerancije.

I ja imam porodicu i svoju čast, koja ne smije biti žrtva ničije, pa ni vaše pravne neukosti.

Za kraj mislim da ste, gospodine Memić, ovim vašim, uistinu ponižavajućim odnosom prema meni, koja sam vam željela pomoći, naravno ne ulazeći u zonu nezakonistosti, učinili medvjeđu uslugu mnogim građanima. Jer kako više primiti i saslušati nekoga, ako će ovako završiti.

Do onog momenta dok se ovaj postupak, koji je u toku u slučaju Dženana Memića, ne okonča pravno, pravosnažno i konačno, do tada ne postoji institucija niti osoba koja može naprasno i van sudskih dvorana tu činjenicu promijeniti. A kada bi to činili, činili bi kazneno djelo.

Imate pravnog savjetnika i imate ponovljeno suđenje. Iskoristite dokaze koje imate i koncentirajte se na taj postupak. Sve ostalo što stalno činite je bježanje od zakonitog postupka i pokušaj pritiska preko drugih osoba koje nisu nadležene da vam ostvare vaše ideje.

To ne može trenutno ni VSTV, niti OHR, niti jedna ambasada, niti Tužilaštvo BiH. Da se oni upuste u to, činili bi kazneno djelo. To je svakom iole pravno educiranom jasno.

Svi ovi napadi na mene, koji su svakom iole politički informiranom, jasni odakle i zašto dolaze, samo me još više učvršćuju, da se istrajem odupirati tim snagama, koje su izgubile monopol da upravo na kriminalan način vode pravosuđe.

Podleći njima , čak i pomisliti  značilo bi biti saučenik u povratku onih snaga, za koje se vežu politički progoni, manipuliranjem pravosuđa u interesu tih snaga, koji su ostali bez njima tako bitnog alata. Zato ponavljam, svaki napad na mene, pa i ovaj sada najnoviji, znam isčitati odakle dolazi i samo me jača  i odlučnija sam se oduprijeti.