open-navfaktor-logo
search
Libanski političar
Jumblatt: Hoće li Arapi sada prihvatiti ponudu za Palestinu koju su Osmanlije onomad odbile
Ugledni libanski političar uporedio je plan rješenja koje je osnivač modernog cionizma Herzl nudio Osmanlijama i aktuelni američki plan za rješenje bliskoistočne krize kojeg promovira Trumpov savjetnik Kushner
26.06.2019. u 13:53
get url
text

Iskusni libanski političar Walid Jumblatt privukao je veliku pažnju javnosti poređenjem koje je napravio između rješenja bliskoistočne krize koju je svojevremeno jevrejski političar Theodor Herzi nudio Osmanlijama i aktuelnog američkog rješenja o kojem se raspravlja na konferenciji u Bahreinu, javlja Anadolu Agency (AA).

-Herzl je tokom vladavine osmanskog sultana Abdul Hamida II tražio da kupi palestinsku zemlju i na njoj naseli Jevreje, ali je sultan tu ponudu odbio. Ovih dana, prvi savjetnik američkog predsjednika i Herzlov unuk Jared Kushner traži od Arapa da prodaju Palestinu i presele njen narod u Jordan, Sinaj, Liban, Siriju i šire u dijasporu - naveo je lider libanske zajednice Druza Jumblatt.

U Bahreinu je jučer počela dvodnevna konferencija koju o bliskoistočnoj krizi organiziraju Bahrein i Sjedinjene Američke Države, a koju oštro osuđuju palestinske vlasti. Skup slovi za prvi korak u predstavljanju američkog plana za rješenje palestinsko-izraelskog konflikta kojeg američki predsjednik Donald Trump naziva "Sporazumom stoljeća".

-Hoće li Arapi sada prihvatiti ponudu koju su Osmanlije onomad odbile - pitanje je koje je postavio Jumblatt.

Na otvaranju konferencije u Bahreinu prvi Trumpov savjetnik i zet Kushner je kazao da američki plan nije samo sporazum, već i šansa stoljeća za Bliski istok.

Palestinska strana se glasno protivi američkom planu kojeg smatra pokušajem legalizacije izraelske okupacije i progona Palestinaca s njihove zemlje. Herzl je živio u drugoj polovici 19. stoljeća i smatra se osnivačem modernog cionizma koji zagovara naseljavanja Jevreja u Palestinu.

Osmanski sultan Abdul Hamid II je krajem 19. stoljeća potpisao ferman kojim je zabranio prodaju palestinske zemlje Jevrejima, a formirao je i poseban policijski odred za to pitanje.

U okviru aktuelnog američkog plana SAD je prošle sedmice pozvao na investiranje 50 milijardi dolara u Palestinu i susjedne zemlje. Cilj investicija je unapređenje infrastrukture u regiji.

Trumpov "Sporazum stoljeća" još nije objavljen, a u dijelovima koji su procurili u medijima se navodi da predviđa velike ustupke Izraelu kada je riječ o statusu Jerusalema i pravu Palestinaca na povratak na svoju zemlju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.