Juncker u godišnjem izlaganju u Strazburu: Zapadni Balkan u EU neće prije 2019. godine

Objavljeno: 13.09.17 u 14:38

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uvjeti za ulazak neke zemlje zapadnog Balkana u članstvo EU, izjavio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker: Prvo pravna družava, pa pridruživanje
Juncker: Prvo pravna družava, pa pridruživanje

Nakon toga će, kako je rekao, svaka nova članica morati da prethodno uspostavi delovanje pravne države i vrijednosti EU-a.

Juncker je to rekao u godišnjem izlaganju o "stanju Unije" u Evropskom parlamentu i istakao da će "idućih godina EU imati više od 27 država članica".

Ali kako je naveo, "uvjeti za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći biti ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije" 2019. godine.

- A svaki put, za svaku novu državu članicu, morat će da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrijednosti EU-a budu ispoštovane - predočio je Junker naglasivši da je "to apsolutni prioritet"!

On je stavio do znanja da "to zasad isključuje ulazak Turske u članstvo EU-a".

Kako je obrazložio, Turska se "već izvesno vrijeme džinovskim koracima udaljava od EU-a".

- Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smiju biti zatvarani - upozorio je Juncker.

Čelnik Evropske komisije je pozvao one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode "naše i ne samo naše novinare" i da "prestanu vrijeđati naše države i njihove vođe, nazivajući ih fašistima i nacistima".

- Evropa je kontinent zrele demokratije. U Turskoj vrijeđaju i ruše mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspjeh u pregovorima o članstvu - rekao je Junker.

- Mi, s naše strane - kako je dodao - i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrijednosti žele da rade s nama.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u svom godišnjem govoru o stanju Unije kaže da je EU posljednjih godina povratila povjerenje u sebe.

- Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu - poručio je Junker pred zastupnicima Evropskog parlameta u Strazburu.

Junker je rekao da "vjetar ponovo puše u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu poslije odluke Britanije da istupi iz tog bloka.