Juniori stigli u Tivat: Selektor Džidić otkrio planove za Eurobasket

Objavljeno: 15.07.17 u 22:33

Muška košarkaška U18 reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je večeras u Tivat, gdje će odigrati dvije trening utakmice, protiv selekcije Turske i domaćina Crne Gore.

Iza naših juniora je 20 dana napornog rada i četiri trening meča. Dosta toga je već urađeno, a selektor Boris Džidić govorio je o tome kako je zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema.

- Mogu reći da smo završili sa onim najtežim dijelom. U ovom periodu najviše smo radili na podizanju fizičke snage, a potom i na taktici. Fokusirali smo se jaku odbranu i veliku borbenost, kako bismo time nadoknadili nedostatak kvaliteta. S obzirom na probleme koji su nas zadesili sa zdravstvenim biltenom, morali smo biti maksimalno fleksibilni, pa ovaj dio priprema nismo odradili u kompletnom sastavu. Sada su sa nama i Aljoša Janković i Sani Čampara, koji su izuzetno važni igrači. Utakmice u Tivtu iskoristit ćemo da njih dvojicu što prije uvedemo u sistem igre i da isprobamo određene taktičke varijante - kaže Džidić.

U Crnu Goru danas nije otputovao Amar Barukčija zbog problema sa stomakom, ali će se timu priključiti kada se juniori vrate iz Tivta. Sa prvobitnog spiska otpali su Patrik Tabak zbog povrede prepona, te Armin Hrštič. Još ranije, zbog povrede stopala pripreme je napustio Stefan Radosavljević, kao i Nikola Kraljević i Kemal Modrić.

Džidić ističe da se kod reprezentativaca vidi veliki napredak u timskoj igri.

- Napredak je vidljiv, naročito u defanzivi. Individualne navike koje su igrači donijeli iz svojih klubova se već ne mogu mijenjati u ovom kratkom periodu, ali mislim da ćemo se moći izboriti sa tim. Približava se početak Eurobasketa, a zbog specifičnog sistema takmičenja, formu ćemo tempirati za četvrtu i petu utakmicu. Ukoliko tada dobro odigramo, obezbijedili bi primarni cilj - opstanak u A diviziji, a u nastavak takmičenja bi ušli rasterećeno. S obzirom na mentalitet naših igrača, siguran sam da bi svim ekipama u tom slučaju bili težak protivnik - ističe Džidić.

Naše juniori sutra očekuje utakmica sa Turskom, dok će u ponedjeljak u Tivtu odmjeriti snage sa selekcijom Crne Gore.