open-navfaktor-logo
search
B divizija
Juniorska reprezentacija se priprema na Vlašiću za EP, nedolazak Džafića utjecao na ambicije
Muška juniorska (U-18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine od 3. jula trenira na Vlašiću, gdje se priprema za predstojeći nastup na Evropskom prvenstvu B divizije.
12.07.2022. u 13:36
get url
text

Kako ističe selektor Slobodan Kecman, sve zasad protječe u najboljem redu.

- Uvjeti su jako dobri za mlade igrače, ovdje na Vlašiću i u hotelu Sunce imamo potpuni mir. Tu su dvorana, teretana, stadion za trčanje… Zaista, sve funkcioniše kako treba. Plan tek remeti otkazivanje prijateljskih utakmica s Crnom Gorom, koje smo trebali odigrati ove sedmice. Ali nadamo se da ćemo kroz treninge uspjeti to nadoknaditi, mada znamo da neće biti lako. U svakom slučaju, imamo naredne sedmice mečeve protiv Austrije ovdje kod nas u BiH - rekao je Kecman.

Selektor Kecman i njegov pomoćnik Srđan Stanić na raspolaganju trenutno imaju ovih 15 košarkaša: 

Velibor Milovanović, Aldin Mujazinović, Miloš Protić, Afan Trnka, Zinedin Mulić, Harun Zrno, Alem Fejzić, Ajdin Bećirović, Mensur Čavak, Bojan Karać, Marko Buha, Pavle Riđešić, Ivan Galić, Miloš Šarenac i Viktor Blagovčanin.

Nažalost, ne pripremama nisu svi igrači kojima je stručni štab uputio pozive.

- Elmir Džafić se nije odazvao. Postoji neko objašnjenje njegovog kluba, Budućnosti iz Bijeljine. Navodno, naredna tri mjeseca će biti u nekom njihovom programu, ne bih da ulazim u detalje - dodao je selektor.

Naša selekcija se nalazi u grupi B s reprezentacijama Gruzije, Bugarske, Kosova, Norveške i Nizozemske.

- Nas nije bilo dvije godine na međunarodnoj sceni zbog korone i ostalih okolnosti. Većina ostalih ekipa je igrala takozvane Challengere i u boljoj su takmičarskoj formi. Naša grupa nije nimalo naivna, a posebna je priča kompletna B divizija, gdje ne dobijate drugu šansu. Ako nisi među prve dvije u grupi, odmah ideš da igraš utakmice za plasman od 12. do 17. mjesta. Naš cilj je da se pokažemo u najboljem mogućem svjetlu i trasiramo put narednim generacijama juniora. Plasman u A diviziju nije imperativ. Generalno, bila bi potpuno bila drugačija priča u vezi s ambicijama da se pojavio Džafić, koji je visok 214 centimetara i jako dominantan na svojoj poziciji. Ali koga nema, bez njega se mora, nećemo o tome razmišljati. Dat ćemo sve od sebe, to je sigurno - zaključio je Kecman 

Evropsko prvenstvo B divizije se održava od 29. jula do 7. augusta u rumunskom Ploeštiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.