open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Jurišić o posjeti Višegradu: Hurtić mi nije htio platiti troškove za Banju Luku, tražila sam naknadu za gorivo
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić navela je netačnim navode kako je za troškove službenog puta u Višegrad 25. marta ove godine tražila 12,5 KM. 
05.04.2023. u 10:55
get url
text

Ona je tog dana posjetila kuću povratnika Ajše i Fadila Memišević koji su napadnuti, opljačkani i pretučeni, a za šta je osumnjičen Bojan Prodan.

- Povodom netačnih navoda u pojedinim medijima o tome da sam za troškove službenog puta u Višegrad povodom napada na porodicu Memišević tražila 12,5 KM dužna sam ih demantirati. Za putovanja kraća od 12 sati nema dnevnice i to ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić vrlo dobro zna. Znaju i distributeri lažnih vijesti. Kao što je navedeno u dopisu, putovanje je trajalo tačno sedam sati i 45 minuta. Troškovi putovanja u Višegrad odnose se na troškove goriva - navela je na svom Facebook profilu Jurišić.

VEZANI TEKST - Jurišić traži od ministra Hurtića da joj se isplati 12,5 KM zbog obilaska kuće napadnutih povratnika Memišević

Jurišić dodaje da je za putovanje korišteno službeno vozilo.

- Vozač podliježe disciplinskoj odgovornosti ukoliko se vozilo koristi u bilo koju drugu svrhu osim službene. Ministar Sevlid Hurtić je u petak, 31. 3. 2023. godine zaprijetio blokadom isplate plaća prvo svim radnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, a nakon toga zaposlenicima Kabineta zamjenice ministra. Razlog je što sam u šiht listi navela da sam 14. 3. 2023.godine bila na službenom putu u Banjoj Luci.

Hurtić nije htio potpisati putni nalog za moje službeno putovanje u Banju Luku, 14. 3. 2023. godine, prvog dana zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu su bile izmjene Krivičnog zakonika, kojima se kriminalizira kleveta i uvreda. Zatražio je da i vozač i ja snosimo troškove boravka u Banjoj Luci bez obzira što je sekretarka Ministarstva prethodno potpisala zahtjev, kojim odobrava službeni put. Sve iznesene navode mogu potkrijepiti dokazima - navela je Jurišić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.