open-navfaktor-logo
search
Godišnjica smrti
Jusuf Nurkić nije zaboravio Dinu Bilalovića: Bio si i ostao legenda naše košarke
Sabahudin Dino Bilalović, bivši košarkaški reprezentativac BiH, preminuo je na današnji dan 2003. godine u Makarskoj.
29.07.2020. u 15:03
get url
text

Bilalović je rođen u Trebinju 7. maja 1960. godine, a karijeru je počeo u KK Bosni s kojom osvaja Kup prvaka 1979. godine. Većinu karijere proveo je u Bosni, a igrao je i za KK Zagreb, KK Vojvodinu i timove u Izraelu.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je u vrijeme kada je ona bila najjača zajedno sa Draženom Petrovićem, Dinom Rađom i drugim velikanima ovog sporta.

Nakon formiranja reprezentacije BiH, za tadašnje Ljiljane je debitovao na Eurobasketu 1993. godine koji je održan u Njemačkoj. Dino je bio najbolji strijelac tog turnira sa prosjekom od 25 poena, a BiH je tada osvojila 8. mjesto, što je i danas najveći uspijeh bh. košarke.

Preminuo je u 43. godini, na ljetovanju u Makarskoj, kada je otkazalo srce ovom velikanu bh. košarke.

Legendu naše košarke nije zaboravio ni Jusuf Nurkić, reprezentativac BiH koji nosi dres Portland Trails Blazersa.

- Sabahudin Dino Bilalović, 29. 7. 2003. - 29. 7. 2020. Dino, nisi sa nama već 17 godina, ali bio si i ostao legenda naše košarke i sporta.

Na najboljem plasmanu do danas naše zemlje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj (8. mjesto) ratne 1993. godine bio si najbolji strijelac turnira sa prosjekom od 25 koševa po utakmici. Ušao si i u evropsku historiju...

Nažalost, ono najbolje i najsjajnije što imamo danas se najmanje cijeni, ali ima onih koji te pamte i koji neće dati da te zaboravimo - poručio je Nurkić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.