open-navfaktor-logo
search
Mostar
Jutro poslije: Ovako izgledaju postrojenja "ugašenog" Aluminija
Ovakvim nekontroliranim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada, bar tako ističu iz menadžmenta kompanije
10.07.2019. u 08:55
get url
text

Četiri minute iza ponoći, posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je s napajanja električnom energijom i nastao je potpuni mrak čime je označen njen kraj. 

Odluku o gašenju Aluminija potpisao je generalni direktor Dražen Pandža.

Ovakvim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada, bar tako ističu iz menadžmenta kompanije.

 

VEZANI TEKSTPandža potpisao: Aluminiju ugašena struja, radnici ostali stajati u mraku

Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize, piše Bljesak.info.

Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice potrebna su dva mjeseca i 25 miliona eura za gašenje. 

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini i zapošljavao je oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka, oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je bilo vezano uz ovu kompaniju. Ova je kompanija osnovana 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992. godine, da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine. Od 2013. godine Vlada Federacije je ušla u vlasničku strukturu sa 44 posto udjela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.