open-navfaktor-logo
search
Šesto izdanje
Juventafest ugostit će mlade pozorišne stvaraoce iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Češke
Šesti internacionalni festival srednjoškolskog pozorišnog stvaralaštva Juventafest, održat će se u Sarajevu od 13. do 17. septembra
11.09.2018. u 14:29
get url
text

Ovaj jedinstven događaj u našoj zemlji ugostit će uskoro 150 mladih pozorišnih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, a tom prilikom sarajevska publika će moći uživati u vrhunskim predstavama. Kako je na konferenciji za medije, koja je održana danas u Centru za kulturu u Sarajevu, istakla direktorica Festivala Jasna Diklić, za organizaciju ovog zahtjevnog događaja zadužena je grupa entuzijasta, koja je šestu godinu zaredom i pokretačka snaga Juventafesta.

- Možda bi bilo najbolje citirati mladog učesnika Juventafesta koji je napisao: "Želio bih da kažem da je Juventafest primjer pozitivne priče, priče koja omogućava mladima da osjete pozorišnu umjetnost, da im ponudi smisao i učini ih boljim ljudima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način inicirali i pustili u život Juventafest.‟ Ovo su pravi razlozi zašto je ovakav festival potreban. Osim toga, Juventafest je jedinstven po svom konceptu. Naime, svi učesnici su svih pet dana Festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice i druže se, sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umjetnosti i kreativnosti – istakla je Diklić.

Ovogodišnji festival počinje svečanim otvaranjem u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti mjuzikl "San ljetne noći" mariborske Druge gimnazije, a koji će na jednoj od najljepših scena u BiH izvesti čak 50 srednjoškolaca.

Za odabir najboljih izvedbi u regionu i šire pobrinula se selektorica Asja Krsmanović. Na adresu Juventafesta pristigle su desetine prijava iz cijele Evrope, pa nije bilo lako izdvojiti one najbolje.

Značaj Juventafesta ogleda se i u činjenici da nudi najbolji pregled srednjoškolskog pozorišnog stvaralaštva u regiji te istovremeno doprinosi stvaranju nove pozorišne publike. Upravo je to i jedan od razloga zbog kojeg su se organizatori Udruženje "Medija–Art" potrudili da osiguraju besplatan ulaz na sve festivalske predstave.

Šesto izdanje Juventafesta zatvorit će gostujući glumci pozorišta "Gimnazijalac" iz Srbije predstavom "Sve je u redu", nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.

Osim što Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog pozorišnog stvaralaštva te doprinosi stvaranju nove publike, posvećuje i posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti. Tako će i ove godine biti realizirana jedinstvena radionica za nastavnike, koji u srednjim školama vode dramske sekcije.

U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

Također, Juventafest će u saradnji s timom TV serijala "Perspektiva“ realizirati još jednu zanimljivu radionicu koja će biti namijenjena mladim aktivistima. Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice.

{$galerijaFotografija}

juventafest-press-12092018-JB-0J4A1634.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.