Kad VSTV bira predsjednike: Dobio najveću ocjenu za rukovodeće iskustvo, a nije izabran zbog rukovodećeg iskustva

Objavljeno: 11.12.17 u 21:27 Autor: N. P.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH nikako da se dogovore oko jedinstvenih kriterija za izbor sudija i tužilaca. Baš kada pomislimo da su utvrđeni jedni, u obrazloženju sljedećih imenovanja dobijemo druge kriterije koji su presudili u donošenju odluke.

Proizvoljni kriteriji VSTV-a za izbor nosilaca pravosudnih funkcija FOTO: ARHIV
Proizvoljni kriteriji VSTV-a za izbor nosilaca pravosudnih funkcija FOTO: ARHIV

Da bi vam bilo jasnije o čemu govorimo, vratit ćemo se godinu dana unazad, do 14. decembra 2016. godine. Tog je dana na sjednici VSTV-a, održanoj u Mostaru, za novog predsjednika Suda BiH izabran Ranko Debevec.

Debevec je, uvjeravao je javnost predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, bio najbolji kandidat, a na intervjuu je "ostavio najbolji utisak". Nije članovima VSTV-a koji su podigli ruku za njegovo imenovanje zasmetala činjenica da Debevec prethodno nije imao niti jedan dan iskustva na rukovodećim pozicijama, ali ni "zvučne predmete" koji bi potkrijepili tezu da je baš on najbolji kandidat. Dakle, rukovodeće iskustvo i rezultati u dotadašnjem radu nisu bili relevantni kriteriji pri izboru predsjednika Suda BiH već je to bio utisak ostavljen na intervjuu.

Nepunih devet mjeseci kasnije, ti su se kriteriji, očigledno, promijenili. Za predsjednicu Općinskog suda u Sarajevu je na sjednici održanoj 6. septembra izabrana Janja Jovanović, iako nije bila najbolje ocijenjeni kandidat za tu poziciju.

- Janja Jovanović je za kandidaturu na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu osvojila 123 boda u odnosu na kandidata koji je kao prvoplasirani osvojio 124,3 boda. Dakle, u odnosu na ukupan broj bodova, riječ je o neznatnoj bodovnoj razlici – kazali su nam iz VSTV-a.

Iz VSTV-a su nam i obrazložili šta je presudilo pri donođenju odluke da izaberu osobu koja nije bila najbolje rangirana u konkursnoj proceduri.

- Kriteriji vezani za iskustvo u rukovođenju i rezultate u dosadašnjem radu su imali bitnu ulogu prilikom donošenja odluke o izboru i imenovanju Janje Jovanović za predsjednicu Općinskog suda u Sarajevu – pojašnjeno nam je iz VSTV-a.

Kriteriji koji su važili za izbor predsjednika Suda BiH su, dakle, prestali da važe kada je na red stigao izbor predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, što nameće zaključak da članovi VSTV-a proizvoljno, po sistemu švedskoj stola, koriste kriterije za izbor nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

"Neznatno veći broj osvojenih bodova" u odnosu na Jovanović je imao kandidat Hakija Zajmović. Međutim, on nije izabran na tu poziciju jer su presudili "kriteriji vezani za iskustvo u rukovođenju i rezultati u dotadašnjem radu".

Jovanović i Zajmović su imali maksimalan broj bodova na osnovu ocjene njihove stručnosti, a Zajmović je ostvario bolji rezultat pri ocjeni dodatnih kriterija u okviru intervjua. Zanimljivo je da je Zajmović tu prednost ostvario zahvaljujući boljim ocjenama u segmentu "rukovodnih vještina i iskustva te sposobnosti upravljanja ljudskim potencijalima", upravo onim kriterijima za koje su nam iz VSTV-a kazali da su presudli u korist Janje Jovanović.