open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo?
Kada će biti gotov teren na Koševu: "Materijala i mašina ima, ali radnika nema"
Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase od 9. augusta pretvoren je u gradilište, a vrše se radovi postavljanja hibridnog travnjaka.
03.11.2022. u 17:02
get url
text

Prema ranijim najavama radovi su trebali biti gotovi početkom naredne sedmice, ali je već odavno jasno da od toga nema ništa. Rokovi će biti probijeni, ali očito da za to niko neće odgovarati.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona Koševo iznosi 2.487.405,03 KM. Fudbalski savez BiH osigurao je 1.938.207,97 KM, dok je ostatak novca, 549.197,06 KM, osigurala Općina Centar.

VEZANI TEKST - Općina Centar osigurala pola miliona KM za rekonstrukciju terena na stadionu Koševo

No, bez obzira na novac koji su osigurali, odgovore na pitanja o radovima iz FSBiH nisu dobili. Potvrdio je to i Sejad Đozo, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, objavom na svom Facebooku.

- Prošlo je gotovo mjesec od mog pitanja na sjednici Općinskog vijeća Centar, upućenog Fudbalskom savezu BiH, preko nadležne općinske službe, zašto su probijeni svi rokovi i kada će se završiti radovi na postavljanju novog travnatog terena na stadionu Asim Fethatović Hase, a odgovor još nisam dobio.

Danas sam ponovo obišao naš najveći stadion i ponovo nisam zatekao nikoga da izvodi radove na njemu.

Materijala potrebnog za izvođenje radova i mašina na stadionu ima, ali radnike i ovaj put, nažalost, nisam zatekao.

Na gradilištu sam sreo jedino gospodina, koji mi je kazao da vrši nadzor nad izvođenjem radova uime Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, tokom realizacije ovog nama izuzetno značajnog projekta.

U razgovoru sa njim saznao sam da od sutra treba da krene postavljanje grijača, koje bi trebalo da bude okončano u narednih desetak dana. Kazao mi je i kako nakon toga ide postavljanje i ostalih slojeva koji dolaze prije polaganja same trave.

VEZANI TEKST - FSBiH glavni krivac: Da li je fudbalska Premijer liga BiH regularna?

Prenio mi je i plan prema kojem bi se svi ti radovi trebali završiti do kraja novembra. Naveo je i kako treba uzeti u obzir vremenske uvjete koji slijede i predstojeću zimu, zbog kojih će postavljanje i prilagođavanje nove trave ići sporije, te iznio svoju, ne baš optimističnu procjenu kako je teško očekivati da će se utakmice moći igrati prije proljeća naredne godine.

Bez obzira na sve ovo, većina vijećnika Općinskog vijeća Centara, na čelu sa mnom, nastavit će insistirati na odgovorima i kontinirano postavljati nova pitanja svim relevantnim akterima ovog projekta, te pratiti izvođenje radove do njegove konačne realizacije - napisao je Đozo i sve dokumentovao fotografijama.

Zbog radova na stadionu za proljeće je odgođen gradski derbi, koji bi se trebao igrati 8. marta 2023. godine, ali je pitanje hoće li i do tada stadion biti gotov...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.