Kada svi odu iz džamije Sabahudin Fafulić ostaje sam da dovi za svoju zajednicu

Objavljeno: 18.06.17 u 18:49 Autor: E. Hadžimejlić

Posljednjih deset dana ramazana Sabahudin Fafulić, mujezin Centralne džamije u ilidžanskom naselju Pejton, provodi u itikafu. To je, kaže, nešto posebno.

- Itikaf je islamska dužnost kada se u posljednjih 10 dana ramazana neko od džematlija zatvara u džamiju i ibadeti. Poslanik Muhammed a.s. se također osamljivao radi intenzivnijeg obraćanja Gospodaru svjetova, upućujući Mu dove, čineći zikr i moleći za svoj Ummet – pojašnjava Fafulić.

Sabahudin kao mutekif, onaj koji je u itikafu, vrijeme provodi sam u džamiji, gdje intenzivnije zikri, ibadeti i uči Kur'an, čita islamsku literaturu, te čini dove za sve muslimane svijeta, za državu, a naročito za svoj Medžlis, džemat i svoju zajednicu.

- Džematlije se brinu da mi osiguraju sehur i iftar. Nije mi neobično biti sam. I prošle godine sam bio u itikafu i to je za mene velika čast. Mogu da ibadetim bez ometanja, bez da mi nešto odvlači pažnju od svakodnevnih poslova i briga. Čovjek je izvan svih drugih dešavanja i to je jedna posebna konekcija s Gospodarom – ističe Sabahudin, svršenik visočke medrese i sada student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Itkaf insanu, kaže, čisti srce od grijeha i približava ga Gospodaru. I posao mujezina Sabahudina posebno čini sretnim.

- Počašćen sam jer me je Allah dž. š. uputio i počastio da obavljam posao mujezina. Uvijek sam volio da učim ezan i čast mi je pozivati ljude na namaz. To je velika blagodat, o kojoj je i sam Poslanik kazao da će mujezini imati posebnu nagradu na Onom svijetu. Svakodnevno se prisjećam i prvog mujezina Bilala, koji je bio veliki mumin i ashab Božijeg Poslanika i lijepo je ugledati se na takve velike ljude – zaključuje Sabahudin, koji kada svi odu kućama nakon obavljenog namaza ostaje u džamiji i dovi da ih Allah dž. š. sve uputi na Pravi put.