open-navfaktor-logo
search
Jusufović odlazi
Kadar Mirsada Kukića na čelu UKC-a Tuzla: Vlada TK dala saglasnost za imenovanje novog direktora
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) imenovala je danas dr. Alena Kamerića za vršioca dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, saznaje Faktor.
01.06.2021. u 16:11
get url
text
Alen Kamerić, bit će vršioc dužnosti

Alen Kamerić je član Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, a na posljednim Lokalnim izborima bio je kandidat ove stranke za gradonačelnika Tuzle. Ranije je obnašao funkciju načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla, a nedavno je doktorirao na privatnom Medicinskom fakultetu u sklopu Evropskog univerziteta "Kallos".

Ovim imenovanjem je samo zaokružen proces preuzimanja UKC-a od nove vlasti.

VEZANI TEKST-Ko će zamijeniti Jusufovića: Imenovan UO UKC-a Tuzla koji će postaviti novog direktora

Da je UKC Tuzla, kao najveća zdravstvena ustanova u TK, jedna od glavnih meta nove vlasti koju u najmnogoljudnijem kantonu čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, bio je jasno već u prvim danima njihovog mandata. Naime, nakon samo 20-ak dana rada Vlada TK je, na vanrednoj sjednici, smijenila upravni odbor UKC-a, koji je imenovan u oktobru prošle godine i u svom je mandatu su dug ove zdravstvene ustanove uspio smanjiti za šest miliona KM.

Nakon toga vjerovatno se čekalo da Kemerić, kao jedini kandidat PDA, ispuni uvjete za imenovanje na direktorsku funkciju.

Prije dvije sedmice ostavku na mjesto direktora UKC-a Tuzla dao je dr. Vahid Jusufović, i to nakon što Vlada TK nije usvojila izvještaj o radu ove zdravstvene ustanove za prošlu godinu.

Vlada TK danas je dala saglasnost za razrješenje Jusufovića i imenovanje vršioca dužnosti direktora Univerzitetski klinički centar, a sve će provesti novoimenovani privremeni Upravni odbor UKC-a.

Podsjećamo, prošle sedmice je za predsjednika Upravnog odbora UKC-a imenovan Elvir Mahmuzić, inače bivši vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Tuzla. Novi članovi UO-a su dr. Tarik Bakalović i dr. Naida Morić. U Upravnom odboru ostali su u još jednom privremenom mandatu dr. Samir Hodžić, Redžiba Šiljić Sagdati, dr. Haris Đug i Sadik Omerović.

Tri nova člana privremenog UO-a imenovana su nakon što su tri člana u prethodnom mandatu, sami sebe imenovali za načelnike klinika na UKC-u. Tako je na čelo Klinike za hirurgiju imenovan je dr. Zlatan Mehmedović, tadašnji predsjednik Upravnog odbora UKC-a. Na čelo Klinike za radiologiju imenovan je dr. Samir Cipurković, a na čelo Klinike za ortopediju dr. Asmir Hrustić, a obojica su u momemntu imenovanja bili u Upravnom odboru.

Ovime je UKC ponovo došao u ruke Mirsada Kukića i njegove PDA.

Dodajmo da je premijer TK Kadrija Hodžić obećao da neće biti smjena onih koji su imenovani na redovan mandat. To nije važilo za Upravni odbor UKC-a, dok je dr. Jusufović ostavku podnio sam, jer nije želio da ga smjenjuju.

Šta će biti s ostalim klinikama UKC-a znat će se vrlo brzo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.