open-navfaktor-logo
search
4. Sarajevo TechLab
Kahriman: Pametni gradovi nisu budućnost, već sadašnjost
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu danas je održan 4. Sarajevo TechLab, poslovno-tehnološka konferencija BH Telecoma, s koje je poslana poruka o važnosti ove kompanije kao predvodnika digitalne transformacije i najvećeg tehnološkog partnera javnog i privatnog sektora, javlja Anadolu Agency (AA).
15.09.2022. u 14:12
get url
text

 

Konferencija je organizirana povodom obilježavanja Dana BH Telecoma i održava se pod sloganom "Shaping the Future".

Sarajevo TechLab 4, predstavio je izazove i mogućnosti 5G mreže, napredne tehnologije, utjecaj na okoliš i tržišne mogućnosti za naredni period.

Prisutni su se prisjetili prethodnih izdanja konferencije, među kojima su bile i one održane u sjeni pandemije COVID-19.

Obilježavanje dana kompanije

Na konferenciji su govorili eminentni sudionici i panelisti, a raspravljali su i o tome da li BiH može imati prvi pametni grad.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman u uvodnom obraćanju izjavio je kako se tokom cijelog septembra nizom aktivnosti obilježava dan kompanije.

Istakao je kako je ovo jedna od najvažnijh konferencija ove vrste u BiH, a prisjetio se i značaja kompanije u ratnom periodu, kao i značaju u periodu koji je uslijedio.

Podsjetio je na brojne značajne projekte koje je BH Telecom realizirao u proteklih nekoliko godina u oblastima digitalne transformacije, sigurnosti, zaštite podataka, a planirano je i započeti gradnju Data centra BH Telecoma.

Kahriman je rekao kako je cilj postići zadovoljstvo korisnika, a najavio je i realizaciju novih platformi koje će doprinijeti digitalnoj transformaciji BiH.

Prema njegovim riječima, nastavljaju ulaganja u niz projekata širom zemlje.

Osvrnuo se i na niz uspjeha koje je BH Telecom ostvario ove godine.

Liderska uloga

Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, čestitao je BH Telecomu koji uspijeva ići u korak s vremenom.

- Zahvaljujući BH Telecomu i njihovoj organizaciji, liderskoj ulozi, mi držimo korak s vremenom koji je neizbježan kada je u pitanju proces digitalizacije - kazao je Zukić koji je čestitao i na organizaciji današnje konferencije u oblasti savremenih tehnologija.

Kahriman, generalni direktor kompanije, u izjavi za medije kazao je kako je u kompaniji prije četiri godine odlučeno da se u okviru obilježavanja 5. septembra, Dana BH Telecoma, organiziraju velike poslovno-tehnološke konferencije.

{$galerijaFotografija}

- Današnja konferencija, 4. Sarajevo TechLab , za ključne teme ima 5G izazove i mogućnosti kao i pametna rješenja i pametne gradove. Mi smo ponosni na sve ono što je BH Telecom uradio kada je u pitanju izgradnja platforme, mislim na BH TechLab. Tim povodom smo danas podsjetili na kontinuirani javni poziv prema svim start-upima, mladim, kreativnim ljudima, ali i univerzitetima - kazao je on.

Podsjetio je i na dodatni poziv fokusiran na primjenu naprednih tehnologija na pojedine oblasti, među kojima je i zdravstvena njega.

- Namjera nam je da podstaknemo mlade, kreativne ljude u BiH, da vjeruju da u kompaniji BH Telecom imaju prvu jedinstvenu tačku koja je spremna za ulaganje u rješenja, inovacije u oblasti naprednih tehnologija - kazao je Kahriman.

Ukupan budžet od 15 miliona KM potvrđuje namjeru kompanije u tom pogledu.

Podsjetio je kako je kompanija na svom parkingu u Sarajevu prije šest godina implementirala niz rješenja u oblasti implementacije pametnih gradova.

- Važna je saradnja između javnog i privatnog partnerstva. BH Telecom je lider je na telekomunikacijskom tržištu. Pravimo iskorake i vjerujem da se prepoznaje da kompanija postaje predvodnik jedne digitalne transformacije, nosilac izgradnje digitalnog, savremenog društva - kazao je Kahriman.

Dodao je kako "pametni gradovi nisu pitanje budućnosti, to je sadašnjost".

Digitalno bh. društvo

Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma i brend ambasador platforme kompanije BHT Club namjenjene start-up zajednici, izjavio je kako je opredjeljenje BH Telecoma da bude ključni oslonac u izgradnji svih onih pametnih digitalnih servisa i usluga, ali i ključni nosilac u izgradnji eko-sistema izgradnje pametnih digitalnih servisa i usluga.

- To planiramo da realiziramo s našim partnerima i da budemo onaj ključni oslonac i pokretač bitnih promjena u izgradnji pametnog, digitalnog bh. društva - kazao je Lučkin.

Adnan Huremović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa u BH Telecomu, izjavio je kako će danas predstaviti šta je BH Telecom uradio u pripremama za 5G tehnologiju.

Podsjetio je kako je BH Telecom svoju mogućnost i sposobnost implementacije 5G mreže demonstrirao više puta, prvi put 2020. godine.

- Sama implementacija i komercijalizacija 5G mreže ne zavisi isključivo od tehnološke spremnosti i to je ono što mi kao BH Telecom želimo da približimo javnosti - kazao je Huremović.

Istakao je kako postoji nekoliko pitanja koja se tiču uspješne implementacije 5G-a kao i da je BH Telecom na visokom stepenu spremnosti.

- Ono što je jako bitno s poslovne i regulatorne snage je da ta tehnologija u implementaciji i komercijalizaciji u BiH bude samoodrživa - kazao je Huremović.

Podsjetio je na ranije izjave i stavove o eventualnoj štetnosti 5G-a, kazao je da su neutemeljene.

- 5G mreža je zrela tehnologija koja je u implementaciji duži niz godina u razvijenim zemljama u svijetu, tako da prolazi rigorozne provjere, testiranja… Isto je to bilo i kod testnih implementacija u BH Telecomu - kazao je Huremović.

Revolucionarno rješenje

Aleksandar Mastilović, konsultant ekspert za pametne gradove i digitalnu transformaciju, kazao je kako je posebno zadovoljstvo vidjeti da se u BiH dešavaju divne stvari kada je u pitanju tehnologija.

- BH Telecom je već zakoračio u svijet pametnih gradova. Imamo prve praktične primjene na teritoriji grada Sarajeva i očekujemo da će se taj broj primjena proširiti i u ostatku BiH - kazao je Mastilović.

Smatra da se o 5G treba još pričati, jer je to revolucionarno rješenje koje je prvi put usmjereno prema senzorima.

Karlo Guštin, iz kompanije Ericsson Nikola Tesla, kazao je kako se kompanija bavi rješenjima u pametnim gradovima, a u sklopu toga su fokusirani na pružanje osnovne infrastrukture partnerima u cilju postizanja rješenja pametnih gradova, bilo da se radi o rješenjima za pametno korištenje energije, pametnim zgradama ili rješenjima u prometu.

 

 

 

 

Press BH Telecom, Hills, 15.09.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.