open-navfaktor-logo
search
Doboj
Kako bi spasio majku, svjedoka nožem i šokerom prisilio da promijeni iskaz
Maloljetnik sve organizovao u dogovoru sa advokatom njegove majke koja je u pritvoru jer je organizovala pljačku mjenjačnice iz koje je odneseno 15.000 KM 
05.10.2018. u 12:08
get url
text

Dobojska policija prijavila je nadležnom Tužilaštvu Nebojšu K. (30) i jednog maloljetnika, obojica sa područja Doboja, zbog sumnje da su prijetnjama svjedoka u sudskom postupku naveli da da lažni iskaz.

Kako Faktor saznaje, radi se o maloljetnom sinu Melihe S., koja je u februaru ove godine uhapšena i pritvorena, jer je sa svojim maloljetnim sinovima organizovala pljačku mjenjačnice "Kia" u Doboju iz koje su odnijeli 15.000 KM, a pritom se pobrinula i da svima osigura alibi.

Sve se odigralo sredinom septembra kada je advokat uhapšene Melihe rekao njenom sinu kako bi svjedoka, koji je i sam bio učesnik u pljački, trebalo "malo prepasti" kako bi on promijenio svoj iskaz. Svjedok je bio i osumnjičeni u ovom slučaju, ali je  odmah nakon hapšenja, u februaru ove godine, priznao izvršenje krivičnog djela, odnosno da je bio dio pljačke koju je organizovala Meliha.

Melihin maloljetni sin je u dogovoru sa Nebojšom K. pozvao 14. septembra  svjedoka na kafu, kako bi razgovarali o slučaju. Tom prilikom zaprijetili su svjedoku elektrošokerom i nožem i tražili od njega da promijeni iskaz. Konkretno, tražili su od njega da na suđenju kaže kako je on ranije morao priznati učešće u pljački jer ga je policija tukla, ali da zapravo nije učestvovao u pljački.

Svjedoka je potom zvao i advokat pritvorene Melihe, te mu je sugerisao isto. Svjedok je podlegao ovom pritisku što je za rezultat imalo njegovo lažno svjedočenje na sudu, gdje je rekao ono što su od njega tražili. Međutim, istražni organi su vrlo brzo utvrdili šta se dogodilo.

Istraga u ovom slučlaju utvrdila je da je Meliha S. prilikom organizovanja pljačke mjenjačnice "Kia" u sve uključila dvojicu svojih maloljetnih sinova i Sabita S., kojem je ona strina. U noći sa 4. na 5. decembra prošle godine, njih četvero su se automobilom "passat" dovezli na parking u blizini mjenjačnice. Kako bi svima napravila alibi, ona je zajedno sa jednim sinom otišla do Službe hitne pomoći Doma zdravlja Doboj, žaleći se kako joj je loše, dok su je njen i od djevera sin "sačekali" u automobilu. 

Majka je dobila uputnicu u dobojsku bolnicu, gdje je otišla na pregled. Za to vrijeme, drugi maloljetni sin i Sabit S. su isključili uličnu rasvjetu koja osvjetljava mjenjačnicu, te provalili unutra i ukrali oko 15.000 maraka. 

Nakon pljačke, maloljetnik i Sabit S. su je pozvali na telefon, te je ona automobilom došla po njih, nakon čega su se odvezli kući i podijelili ukradeni novac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.