open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno predjelo
Kako da pripremite francusku supu od luka
Francuzi veoma vole supe, sireve i vina. Supa je neizostavni dio na francuskom meniju, a ona od luka je tradicionalno predjelo u ovoj zemlji.  
06.09.2021. u 19:17
get url
text

Iako se naziva supa, ovo jelo je gusto, kremasto, primamljivog mirisa i odličnog ukusa, a ukoliko uz njega poslužite dodatni hljeb, postat će kompletan obrok.

Za pripremu supe od luka potrebno je 1 kg crnog luka (može i crvenog), 2-3 čena bijelog luka, 50 g putera, 4 kriške baget hljeba, ili 2 parčeta običnog bijelog hljeba presječenog na pola, 150 g kačkavalja ili nekog drugog, aromatičnijeg sira, so, biber i malo rendanog muskatnog oraščića.

Na puteru izdinstate luk, isječen na tanke kolutiće. Posolite i dodate kašiku šećera, te dinstate još desetak minuta, dok luk ne poprimi zlatno-smeđu boju, odnosno dok se ne karamelizira. Nalijete vodom i pustite da proključa. Potom smanjite temperaturu i kuhate oko 20 minuta. Pred kraj kuhanja, začinite biberom, usitnjenim bijelim lukom i muskatnim oraščićem.

Dok se supa kuha, prepečete hljeb u rerni ili u tosteru, te izrendate sir. Zagrijete rernu na 200 stepeni. Supu sipate u vatrostalne posude, odozgo stavite prepečen hljeb i bogato ga pospete izrendanim sirom. Zapeći u rerni, dok se sir ne istopi. Sir odaberite prema svom ukusu, slabijeg ili jačeg, aromatičnijeg ukusa. Postoji varijanta gdje se umjesto hljeba stavlja lisnato tijesto, kojim se potpuno prekrije posuda i zapeče u rerni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.