open-navfaktor-logo
search
Spinovanje
Kako formiranje nove Vlade FBiH opstruira Lendo, kada Bradara još nije ni dostavila prijedlog?
Svakodnevno u javnosti možemo čuti izjave pojedinaca iz "Trojke" kako je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo (SDA), izabran iz reda Bošnjaka, "prešao crvenu liniju", da "opstruira formiranje nove Vlade FBiH", prijete Schmidtom i slično, a da se "parlamentarnoj većini" žuri da se formira nova federalna vlada.
17.03.2023. u 07:50
get url
text

Međutim, kada se činjenice poslože, najprije treba kazati kako do sada predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara nije potpredsjednicima ni ponudila sastav nove Federalne vlade i premijera.

"Nije Lendo ikebana"

Sa pravom se postavlja pitanje kako onda Lendo opstruira?

- Nisam još dobio prijedlog za sastav buduće Vlade Federacije BiH. Očekujem to do kraja isteka roka od 30 dana - rekao nam je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović iz reda srpskog naroda.

Iz kabineta potpredsjednika Refika Lende nam je potvrđeno da nisu dobili od Bradare prijedlog za sastav nove federalne vlade.

- Gospodin Lendo je prije svega izabran od Kluba Bošnjaka, potvrđen od Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH za potpredsjednika Federacije. U skladu sa Ustavom Federacije on kao i drugi potpredsjednik trebaju dati svoju saglasnost na prijedlog koji dostavi gospođa Bradara u funkciji predsjednice Federacije BiH. Da li je ona isti dostavila, meni nije poznato.

Za to postoji uvjet, ne možete potpredsjedniku Refiku Lendi dostaviti da nešto potpisuje ili da mu se dostavi prijedlog bez konsultacija sa njim. Nije on ikebana tamo, već potpredsjednik Federacije i treba dati svoju saglasnost, a da bi to učinio, on mora da učestvuje u odabiru budućih ministara i premijera Vlade Federacije BiH - govori nam Adnan Efendić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Dodaje kako su izjave da Lendo opstruira formiranje nove Vlade FBiH spinovanje.

"Oni ne znaju ni koji su broj"

- To je spinovanje od "Trojke plus", tako ih sada nazivam jer oni ne znaju koji su broj. To je spinovanje i forsiranje da se odobrovolji čovjek da uradi nešto, a ne znaju ni oni šta. Oni hoće da on postupa suprotno Ustavu. Naime, u Ustavu Federacije tačno je propisana procedura, sastav buduće Vlade Federacije. U Vladi treba da bude osam ministara iz reda bošnjačkog naroda, pet iz reda hrvatskog naroda, tri iz reda srpskog naroda.

Tu je i komentar koji mi je bio simpatičan kada je gospodin Lendo rekao: "Dobro, onda ću ja kao predstavnik Bošnjaka dati osam ministara, neka Igor predloži tri, Lidija Bradara pet i odmah će se sve usaglasiti". To je za mene simpatičan komentar koji ima smisla kada pogledamo Ustav - kazao nam je Efendić i dodao:

- To što oni forsiraju da Lendo potpiše nešto, a nisu mu ništa ni predložili, je besmisleno! Nije gospodin Lendo ikebana, iza njega stoji najveći broj glasova. Prema tome sa njim se treba pregovarati ukoliko se misli postići kompromis i dogovor oko buduće Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.