navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pandemija

Kako izgleda zaraza koronom za one koju su dobili obje doze vakcine

Kako broj zabilježenih infekcija koronavirusom u Velikoj Britaniji ponovo raste, novinari The Guardiana razgovarali sa troje ljudi o njihovom iskustvu zaraze Covidom unatoč tome što su potpuno vakcinisani i kako je to utjecalo na njihov svakodnevni život.

Objavljeno: 24.08.2021. u 22:48
get url
text

Četrdesetčetverogodišnja Clare Jenkins zarazila se koronavirusom ovog mjeseca nakon što se njena 13-godišnja kćerka zarazila na zabavi.

- Nas četvero u kući bili smo izolirani kada je stigao pozitivan test i sve nam je bilo jasno kad je završio period izolacije, ali četiri dana kasnije moj muž je počeo dobivati simptome, a dva dana nakon toga bio je pozitivan, a ja negativna. Nakon dva dana i moj test je bio pozitivan - kazala je Jenkins.

Ona je drugom dozom vakcinisana u aprilu, a njen suprug također je primio obje doze vakcine prije nego se razbolio od koronavirusa.

- Definitivno me iznenadilo kad smo se razboljeli. Moj muž je sa virusom prošao mnogo lošije nego ja. Bili smo veoma zabrinuti za njega, imao je sve simptome i bio veoma loše 10 dana. Morali smo otkazati naš jedini godišnji odmor planiran za ovu godinu, kojem smo se veoma veselili nakon vrlo intenzivnih posljednjih 12 mjeseci. Bilo je problema, propustili smo lijep porodični odmor, ali to nije kraj svijeta i ne želim ni zamisliti kako su stvari mogle izgledati da se nismo vakcinisali - dodala je.

Simon Price (54), iz Oxfordshirea smatra da se zarazi koronom kada je u srpnju bio na polufinalnoj utakmici između Engleske i Danske na stadionu Wembley.

- Sve vrijeme sam radio od kuće i bio sam pomalo ponosan na to koliko sam pazio da zaštitim svoju porodicu od zaraze. Išao sam jedino u trgovinu, nekoliko puta došao u ured u junu te bio na utakmici, Inače se nisam družio - rekao je Price.

- Dva dana nakon utakmice bio sam pozitivan. Tamo se nisu slijedile mjere distanciranja, ali sam ja nosio masku; vjerojatno sam bio jedan od njih stotinu koji je to radio - dodao je.

Nekoliko dana nakon utakmice, Price, koji je bio potpuno vakcinisan, dobio je simptome zaraze te je bio pozitivan na testu. Izolirao se kod kuće od svoje supruge.

- Spavali smo u odvojenim spavaćim sobama dobre tri sedmice i na sreću je moja žena cijelo vrijeme bila negativna. Primio sam obje doze vakcine i siguran sam da je to pomoglo smanjiti simptome. Osjećao sam se loše dva ili tri dana i još uvijek mi se okus nije vratio 100 posto. No, imao sam i gorih prehlada - ispričao je Price.

- Nakon toga sam prodao svoje članstvo na Wembleyu i odlučio da više neću ići na takva okupljanja. Sada se družim samo s jednim prijateljem dok šetamo pse. Jednom smo otišli jesti u pub, ali osim toga pokušavam se držati podalje od ljudi. Volim putovati i jako sam društven i trenutno nemam nekih radosti u mom životu pa se radujem povratku druženja s ljudima i putovanjima. I dalje bih rekao bilo kome: vakcinišite se - dodao je.

Hannah McGuire (28) iz Londona otputovala je početkom augusta na festival Wilderness u Oxfordshire s grupom prijatelja i boravila tamo od četvrtka do ponedjeljka, piše The Guardian.

- Morali smo pokazati ili potvrdu o vakcinisanju ili dokaz o negativnom testu. Neki od nas su sedam dana nakon festivala bili pozitivni na Covid, unatoč tome što smo primili obje - kazala je McGuire.

McGuire je drugu dozu primila početkom juna, a svoju je infekciju Covidom na početku zamijenila trovanjem hranom.

- Kasnije sam vidjela da je povraćanje također simptom zaraze Covidom. Kašljala sam, osjećala sam se umorno i imala sam glavobolju. Nije bilo lijepo - rekla je McGuire i dodala kako nije sigurna je li pametno ići na velika okupljanja u vrijeme kada se brzo širi delta varijanta.

- Ako nas ima tako puno na okupu, čak i na otvorenome, uvijek postoji rizik da će neko zaraziti Covidom. Svi smo mladi i niko od nas nije se ozbiljno razbolio, ali mogli smo biti u kontaktu s ranjivijom skupinom. Drago mi je što smo otišli jer godinama nismo ništa radili. Ovog vikenda idemo na još jedan festival u Londonu, sada kada smo ga preboljeli koronu i oporavili se - kazala je McGuire.