navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Provedeno istraživanje

Kako izgleda život oboljelih od virusa korona iz dana u dan: Od povišene temperature, otežanog disanja do ozdravljenja

Naučnici su selektirali tipične simptome koronavirusa, koji se kreću od blagog kašlja do ozbiljnih respiratornih problema i to u samo osam dana.

Objavljeno: 18.03.2020. u 22:12
get url
text
Koronavirus
Koronavirus

Nova studija iz epicentra virusa Wuhana opisuje cjelokupnu sliku progresije bolesti COVID-19, koja može ići od vrućice i umora do kratkoće daha.

Istraživanje je provedeno na odraslim osobma koje su oboljele od COVID-19 i koje su primljene u bolnicu Jinyintan i plućnu bolnicu Wuhan nakon 29. decembra 2019. godine, te koji su otpušteni ili su umrli do 31. januara 2020. godine.

Prosječno trajanje groznice, koja je rani znak bolesti COVID-19, bilo je oko 12 dana, ali kašalj povezan s bolešću može ostati duže.

Četrdeset pet posto od 191 pacijenta koji su pregledani još uvijek je imalo kašalj nakon perioda od 12 dana. Dispneja, odnosno otežano disanje, prestalo bi nakon otprilike  nakon 13 dana kod onih koji prežive. Od početka bolesti, prosječno vrijeme ozdravljenja bilo je 22 dana, a prosječno vrijeme smrti do 18,5 dana.

Drugi tim naučnika iz Wuhana rekao je da bolest može napredovati od blagog kašlja do ozbiljnih respiratornih problema u samo osam dana.

Uobičajeni simptomi bolesti COVID-19, zbog kojeg je preminulo oko 7.000 osoba u cijelom svijetu, uključuju temperaturu, umor i suhi kašalj.

Ovaj tim istraživača proučavao je 138 pacijenata u bolnici Zhongnan na Univerzitetu Wuhan. Otkrili su da je prosječno vrijeme od ovih prvih simptoma do znakova otežanog disanja pet dana. Nakon toga uslijedili su prijem u bolnicu nakon sedam dana i respiratorno zatajenje, kada je potreban respirator, nakon osam dana.

Nešto više od četvrtine (26 posto) pacijenata zahtijevalo je intenzivnu njegu, dok je stopa smrtnosti iznosila 4,3 posto – šest smrtnih slučajeva od ukupno 138 pregledanih slučajeva.

Generalno, groznica je bila najčešći simptom među pacijentima zaraženim virusom, a iskusilo ju je 99 posto onih koji su učestvovali u istraživanju. Više od polovine je doživjelo umor i suhi kašalj, dok je otprilike trećina patila od bolova u mišićima i otežanog disanja.

Osamdeset i pet posto pacijenata sa COVID-19 proći će samo prvih sedam dana simptoma, poznatih kao "prva faza". Međutim, ostatali će proći "drugu fazu", koja traje naredne dvije sedmice. Tipičan pacijent može biti zaražen pet dana ili više bez pokazivanja simptoma.

Slijedi prikaz kako napreduju simptomi na osnovu zasebnih bolničkih studija u Wuhanu i drugih izvora.

Dan 1: Pacijenti dobijaju temperaturu, a mogu osjetiti i umor, bolove u mišićima i suhi kašalj. Manji broj oboljelih je možda imao proljev ili mučninu jedan ili dva dana prije.

Dr. Clare Gerada (60) iz Londona rekla je da je simptome počela osjećati kao blagi suhi kašalj i umor.

- Ipak, za početak je bilo tako blago, da sam je jedva o tome i mislila – kazala je.

Dan 5: Pacijenti imaju otežano disanje, poznato kao dispneja, ako su stariji ili imaju zdravstvene probleme od ranije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da su simptomi koji se pojavljuju dva do 14 dana nakon izlaganja vrućica, kašalj i nedostatak daha.

U drugom istraživanju u Wuhanu, od 138 pacijenata, oko 10 posto je imalo dijareju i mučninu nekoliko dana prije razvoja vrućice i dispneje.

Dan 7: U ovom trenutku pacijenti koji pokazuju znakove dispneje imaju tendencije za prijem na bolničko liječenje.

Stručnjaci savjetuju da svatko ko ima znakove upozorenja za bolest COVID-19, uporni bol u prsima ili pritisak, nedostatak daha i pojavu plavih usana, trebaju se obratiti za ljekarsku pomoć.

Dan 7 ujedno je i tačka u kojoj se za veliku većinu pacijenata, njih oko 85 posto, simptomi počinju ublažavati ​​i izlazak iz izolacije je mogućnost.

Zdravstvene institucije upozoravaju da ako živite s drugima i ako vi ili jedan od ukućana imate simptome koronavirusa, svi članovi domaćinstva moraju ostati kod kuće i ne napuštati je 14 dana. Period od 14 dana počinje od dana kada je prva osoba u kući postala bolesna.

Dan 8: Pacijenti s teškim slučajevima razvijaju znakove akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) u ovom trenutku, gdje pluća vitalnim organima tijela ne mogu osigurati dovoljno kisika. Petnaest posto slučajeva dostiže ovu tačku, pokazao je kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dan 10: Pacijenti s pogoršanim problemima s disanjem se primaju u odjel intezivne njene u desetom danu.

U drugoj studiji u Wuhanu također se navodi da prosječni boravak u bolnici iznosi 10 dana.

Dan 12: Groznica ima tendenciju da se završi oko ove tačke.

Prosječno trajanje groznice, koja je rani znak COVID-19, bilo je oko 12 dana, ali kašalj povezan s bolešću može ostati duže od toga.

Kod preživjelih od bolesti dispneja bi prestala nakon otprilike 13 dana, dok je prosječno vrijeme smrti bilo 18,5 dana.