open-navfaktor-logo
search
O novoj poziciji
Kako je Ahmetović postao direktor: "Bio sam jedini kandidat, nisam član niti jedne stranke"
Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH i državni parlamentarac, imenovan je za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Kako je sam potvrdio za Faktor na funkciji je od sredine aprila, a imenovan je u redovnoj konkursnoj proceduri.
07.05.2020. u 16:13
get url
text

- Bila su dva konkursa jedan iz januara koji je poništen, a zatim drugi početkom marta. Na oba ta konkursa bio sam jedini kandidat i na drugom sam izabran - kaže Ahmetović.

Na pitanje ima li njegovo imenovanje političku pozadinu, Ahmetović kaže da nije član niti jedne stranke, a da je konkurs javan i da se mogao prijaviti bilo ko.

Naime, pojavile su se nepotvrđene informacije da je za Ahmetovićevo imenovanje "zaslužan" DF, koji je dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, međutim iz ove stranke to kategorički odbacuju.

- O imenovanju Ahmetovića ništa ne znam, osim što sam saznao da je bio jedini kandidat na konkursu. Lažu da je član DF-a, jer nije... Čak niti jedan član Upravnog odbora Doma za nezbrinutu djecu nije član DF-a. Ovo što se dešava je histerija i pritisak stranaka kao što su Naša stranka, Narod i pravda i ostalih u službi HDZ-a, koji poturaju laži prema DF-u ne bi li DF izašao iz vlasti - kaže Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika DF-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Inače, u TK glavnu riječ u vlasti vodi SDA, a uz DF, dio vladajuće kolacije su Stranka za BiH, Socijaldemokrate BiH, SBB i jedan nezavisni zastupnik.

Sva imenovanja na direktorske pozicije idu tako da konkurs raspisuje upravni odbor svake ustanove, a imenovanje potvrđuje Vlada TK.

Ahmetović je godinama bio član SDA, a iz te stranke je isključen 2017. godine, nakon čega se priključio Senadu Šepiću i njegovom Nezavisnom bloku. Nakon Općih izbora 2018. godine razišao se i sa Šepićem za koga je rekao da je "seoska varalica".

Nakon toga Ahmetović je figurirao kao kandidat za načelnika Srebrenice, ali je odluku o povlačanju svoje kandidature donio početkom marta.

VEZANI TEKST - Sadik Ahmetović novi direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli

Na pitanje Faktora ima li ikakve veze imenovanje za direktora i povlačanje kandidature za načelnika Srebrenice, on kaže da te dvije stvari nisu u vezi.

- Kandidaturu sam u Srebrenici povukao da bi došlo do dogovora onih koji još misle da mogu razvlačiti taj proces. Trebalo je to davno završiti i odluka o povlačanju je moja lična, a ne znam ni s kim bi trebao dogovarati - rekao je Ahmetović.

Dodajmo i da imenovanje direktora Doma prošlo bez zvanične objave iz Vlade TK, odnosno da se nije pojavilo u zvaničnim saopćenjima.

Komentar smo potražili i od premijera TK Denijala Tulumovića, ali on do zaključenja ovog teksta nije se javio, samo nam je porukom odgovorio da se nalazi u Sarajevu na sjednici Komisije za EU integracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.