Kako je Dado Delić biciklom prešao 11.500 kilometara

Objavljeno: 14.02.17 u 12:34

Bosanskohercegovački biciklista i avanturista Dado Delić vratio se u Sarajevo nakon što je za deset mjeseci prešao na biciklu 11.500 kilometara.

“Biciklom kroz meridijane i paralele“ u svojim putešestvijama, Delić je prošao kroz Kirgistan, Indiju, Nepal, Mijanmar, Tajland, Kambodžu, Laos, Vijetnam, Kinu i Japan.

Njegov pohod započeo je 27. aprila 2016. godine i trajao je 288 dana.

- Plan putovanja mijenjao sam nekoliko puta te sam tako posjetio i neke države koje nisam imao u planu. Najveći izazov bio mi je prolazak kroz planine Pamira. Upoznao sam mnogo ljudi, a sada su mi neki od njih dobri prijatelji - rekao je Delić.

Najveći izazov i ujedno najveću satisfakciju, kako kaže ostvario je prolaskom kroz planine Pamira.

- To će mi zauvijek ostati u sjećanju. Ljudi Centralne Azije i njihova gostoljubivost su me zaista impresionirali i sretan sam što sam uspio razviti prijateljstva koja će sigurno dugo trajati -  naveo je Delić.

Ovim projektom i kampanjom “The Rolling Drifter – Cycling around the Globe“, mladić iz BiH u posljednje dvije i pol godine skreće pažnju javnosti na problem globalnog zatopljavanja, borbu za svijet bez granica te promoviše biciklizam kao rekreaciju i ekološki prihvatljiv vid prijevoza.