open-navfaktor-logo
search
Kad Trojka tumači
Kako je za neodržavanje sjednice u Parlamentu BiH kriva vlast, a u Skupštini KS opozicija?
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne može održati sjednicu jer nema kvoruma. Skupština Kantona Sarajevo nije mogla održati sjednicu jer nije bilo većine da se usvoji dnevni red. U prvom slučaju krivi su zastupnici iz vlasti što nisu došli, u drugom slučaju kriva je opozicija. Barem je to tumačenje koje dolazi iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde. 
31.03.2022. u 14:32
get url
text

Nevjerovatno, ali tako je. 

U oba slučaja, bez ikakve dileme, krivce treba tražiti u vlasti, jer je vlast ta koja čini parlamentarnu većinu i odgovorna je za (ne)usvajanje dnevnog reda, odgovorna je za kvorum, odgovorna je za (ne)usvajanje zakona... Opozicija bi trebala da djeluje kao korektiv vlast, a glasa ili ne glasa za određene tačke u skladu sa vlastitim procjenama. 

No, ako sarajevska "Trojka" tumači parlamentarne prakse, onda je sve moguće. Tako je moguće da članovi NiP-a u Kantonu Sarajevo za neusvajanje dnevnog reda krive "destruktivnu opoziciju predvođenu sa SDA", a članovi NiP-a u državnom parlamentu krive HDZ i zastupnike vladajuće većine iz RS-a. 

U slučaju Zastupničkog doma BiH, HDZ, SNSD i njihovi sateliti nisu se pojavili na sjednici i snose odgovornost za njeno neodržavanje i blokadu rada institucija BiH. 

U slučaju vladajuće "Trojke" u Kantonu Sarajevo na sjednicu nisu došli Nejra Dizdarević (Naša stranka), Vedran Jakupović i Arijana Memić (NiP) i Jasna Duraković (SDP), a prilikom glasanja nije bila prisutna ni Vildana Bešlija (Naša stranka), pa je naknadno došla u salu u vrijeme pojedinačnog izjašnjavanja. I oni snose odgovornost za neodržavanje sjednice. 

Međutim, dok "Trojka" u Parlamentu BiH u svojim izjavama novinarima ispravno rezonuje (Nermin Nikšić i Denis Zvizdić), "Trojka" u Kantonu Sarajevo ponovo je za svoj neodgovoran odnos prema građanima KS pokušala okriviti opoziciju, pa je tako predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić u stilu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića vruć krompir pokušao prebaciti u ruke opozicije. 

Opozicija u KS bila je suzdržana kod glasanja za dnevni red, a onda je "Trojka" osula paljbu po njima. 

- Destruktivna opozicija predvođena SDA, DF-om, SBiH i BOSS-om je neodgovorno oborila današnji dnevni red - kazao je Okerić ne trepnuvši.

Obaranjem današnjeg dnevnog reda opozicija je pokušala zaustaviti isplate plaća zdravstvenim ranicima, objašnjavao je Okerić, pa se onda nameće logično pitanje šta je opozicija u Federalnom parlamentu pokušavala zaustaviti kada je glasala protiv budžeta FBiH? Naknade boračkoj populaciji, bolnicama, pomoć povratnicima...?

Igor Stojanović (SDP) je tumačio kako se radi o političkom obračunu u KS "jer dosad nikada u historiji KS opozicija nije glasala protiv dokumenata koji utiču na plaće i isplate građanima". Opet ćemo napraviti paralelu sa federalnim nivoom vlasti, pa pitati da li su SDP, Naša stranka i Narod i pravda neglasanjem za budžet FBiH pokušali napraviti haos u Federaciji samim tim što bi se dovelo do toga da budžetski korisnici ne dobiju svoje naknade? Do toga nije došlo jer su vladajuće stranke izglasale budžet. Do prekida sjednice Skupštine KS ne bi došlo da su vladajuće stranke izglasale dnevni red. Prilično je jednostavno za razumjeti. 

VEZANI TEKST - Prečasni Konaković opet pokazao političko neznanje: SDA mu kriva što "Trojka" nema većinu

Vibor Hadndžić (Naša stranka), dopredsjedavajući Skupštine KS, i Haris Vranić, ministar zdravstva, na konferenciji za medije vladajuće "Trojke" pokušali su "loviti" građane KS na emocije. Tako je Handžić rekao za opoziciju da je "destruktivna, umjesto da bude konstruktivna" pa ih još okrivio i da svode "finansiranje liječenja teško oboljele djece u inostranstvu u političko blato" i da je to "za njega degutantno". 

Vranić je dodao da "opozicija nema empatije za građanstvo, bolesnike, radnike, mlade, trudice" i da se samo bave politikanstvom. Ima li opozicija empatije ili nema, sudit će svakako građani, ali pitanje funkcioniranja institucija nije stvar empatije, već zakonske obaveze vlasti da izvršava svoju preuzetu dužnost. 

I kao začin na kraju, iz "Trojke" se čulo da su se sa opozicijom predvođenom SDA u KS mogli dogovoriti u vezi s današnjim dnevnim redom. Zanimljivo da je "Trojka" naprasno postala konstruktivna i pruža ruku opoziciji u nedostatku vlastitih zastupnika na sjednici, a svaki dosadašnji prijedlog, amandman, inicijativa iz redova opozicije odbijeni su bez obrazloženja. 

Kao i više puta do sada vladajuća "Trojka" u KS se pokazala u najmanju ruku neprincipijelnom, ali bi sad bilo krajnje vrijeme da uzmu kratki tečaj iz oblasti funkcioniranja parlamenata. Mogu i u svojim redovima sve obaviti. Naprimjer, Irfan Čengić (SDP) već im je davao poduku. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.