navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Kako na prirodan način možete posvijetliti kosu u kućnoj radinosti

Često se kaže da se plavuše više zabavljaju nego dame sa drugom bojom kose, ali istina je i da one troše više novca u frizerskom salonu. Posvjetljavanje kose donosi prekrasan izgled, ali definitivno dolazi s nekoliko izazova.  

Objavljeno: 22.04.2020. u 08:05
get url
text

Češće posjete frizerskom salonu, suha i oštećena kosa uprkos primjeni najboljih preparata, samo su neke od posljedica svijetle boje kose. Dobra vijest je da postoji nekoliko prirodnih trikova za posvjetljivanje kose kod kuće, a koje profesionalni koloristi odobravaju. Naravno, ove metode nisu tako moćne kao kod posvjetljavanja kose blajhanjem, ali one ipak mogu rezultirati svjetlijom kosom.

Najbolja stvar u svemu jeste što nema primjene hemikalija i sve prirodne sastojke većina nas ima kod kuće. Klasičan trik sa limunovim sokom je vjerovatno jedan od najstarijih. Kiselina limunovog soka omogućava svjetliju boju promjenom pH vrijednosti kose, ali za maksimalan utjecaj ključna je toplina sunca, stoga nakon što sok raspršite po kosi potrebno je da izađete napolje i pustite da se kosa lagano osuši. Ova tehnika najviše djeluje na svjetlijim tonovima kose, od svjetlije smeđe do tamno plave. No, treba imati na umu da prečesto korištenje limuna može isušiti i oštetiti kosu, stoga ovu metodu posvjetljivanja ne treba primjenjivati više od dva puta sedmično.

Jedan od načina da postignete svijetliju nijansu kose jeste i ispiranje kose s jabukovim sirćetom, koje dovodi do mekše i sjajnije kose, smanjivanja svrbeža i peruti, te bržeg i učinkovitijeg rasta kose. No, ova tehnika zahtijeva krajnji oprez, jer, kao i kod limuna, može biti štetan ukoliko ga prečesto koristite. Ukoliko imate zdravu kosu punu volumena, potrebno je da sirće razrijedite vodom u omjeru 50:50, ostavite da djeluje oko pola sata i dobro isperete kosu.

Med je još jedna prirodna namirnica koju možete upotrijebiti. Glavna komponenta u medu koja djeluje u korist kose je enzim glukoza oksidaza. Njegova je svrha da razgradi šećere i zaštititi ih od kvarenja. Ali kada medu dodamo vodu, što bi moglo uzrokovati kvarenje, enzim zapravo stvara tragove vodikovog peroksida, a med može poslužiti kao sredstvo za posvjetljivanje.

Iako se češće spominje kao prirodni način za bijeljenje zuba, soda bikarbona može djelovati isto i na kosi. Postupak je jednostavan- na kosu nanosite pastu sode bikarbone, baš kao i na zube. Pomiješajte jednu kašiku sode bikarbone s malo tople vode kako bi dobili savršenu pastu koja nije previše gusta ni tekuća. Nanesite pastu na kosu sa starom četkicom za zube ili četkom za kosu i eto prilike da isprobate DIY balayage. Istaknite pramenove i zamotajte ih u foliju, a kao i kod svake metode koju smo već naveli, utjecaj topline pomoći će da se proces ubrza.

Kamilica je biljka koja se također koristi u tretmanima kose. Njen nježni cvijet u svojim laticama sadrži pigment apigenin koji dodatno posvjetljuje kosu i stvara zlatni ton. Skuhajte par šalica jakog čaja od kamilice, a najbolje će djelovati kamilica u rinfuzi, odnosno pravi cvjetovi, a ne prah iz vrećice. Ostavite da se čaj ohladi, a potom nanesite na kosu i ostavite da djeluje pola sata. Za bolje rezultate kosu osušite na suncu. Najbolja stvar kod primjene kamilice jeste ta što ona ima i umirujuća svojstva koja će ostaviti kosu mekom i sjajnom.