open-navfaktor-logo
search
Propast koalicije
Kako se raspala "šestorka": Konaković vrbovao kadrove partnera, sukobi kulminirali prije 13. decembra
Šef Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković ne zna kome tačno da fakturiše odgovornost za raspad "šestorke", odnosno smjenu Vlade Kantona Sarajevo (KS). Kriv je Savez za bolju budućnost (SBB), kriva je i Demokratska fronta (DF), a ljut je i na Stranku demokratske akcije (SDA). Od svih strana koje eventualno snose odgovornost, amnestirao bi samo sebe.
31.01.2020. u 22:36
get url
text

Jedino se, kazao je u posljednjem javnom istupu, pita "šta je mogao još uraditi da sačuva Vladu". Njegovi donedavni partneri, s druge strane, smatraju da je Vladu mogao sačuvati da je radio "manje" nego što jeste, odnosno da nije djelovao protivno interesima građana i stranaka koje su činile "šestorku".

- Mi smo Radončića ugasili u Krajini. SBB gore ne postoji – pohvalio se Konaković u posljednjem intervjuu za N1.

Predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića je Konaković "ugasio u Krajini" tako što je dio članstva SBB-a, predvođen Aganom Bunićem, prešao u NiP. Konakovićevo vrbovanje unutar SBB-a u Unsko-sanskom kantonu (USK) počelo je mnogo prije 13. decembra, kada su predsjednici SDA, SBB-a i DF-a dogovorili rekonstrukciju Vlade KS.

Podsjetit ćemo da je Faktor još početkom novembra prošle godine, tragom informacija koje su se u konačnici ispostavile kao tačne, pitao Bunića da li prelazi u NiP. Uprkos prvobitnom negiranju, Bunić i ostatak bivših SBB-ovaca su nedugo kasnije prešli upravo u Konakovićevu stranku.

VEZANI TEKST - Bunić: Ne znam još gdje ću "preletjeti", možda se i vratim u SDA

Vrbovanje članstva koalicionog partnera se ne može baš ubrojati u aktivnosti koje za cilj imaju očuvanje koalicije, a takvim se sigurno ne može ocijeniti ni vrijeđanje i omalovažavanje predsjednika stranke sa kojom ste u koaliciji.

U novembru prošle godine je, podsjetit ćemo, NiP-ov ministar privrede KS Haris Bašić u raspravi na društvenim mrežama napisao da se o opstanku "šestorke" i Vlade KS "Fahro pita kao njegova rahmetli nena".

Ni član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić nije bio pošteđen paljbe otrovnim strelicama iz NiP-a. Potpisivanje Programa reformi BiH je šef NiP-a Elmedin Konaković u novembru prošle godine ocijenio kao "odustajanje od NATO puta", dok je njegove potpisnike, među kojima je i Komšić, označio kao "izdajnike". Nije ga u kritikama omela ni podrška zemalja članica NATO-a i same Alijanse tom dokumentu, s obzirom na to da je nagon za politikanstvom, očigledno, bio jači od potrebe održavanja barem korektnih odnosa sa strankom koja je svojim glasovima omogućila NiP-u četiri ministarske pozicije u Vladi, a Konakoviću mjesto predsjedavajućeg Skupštine.

Ono što Konakoviću nije omogućeno glasovima DF-a jeste prebacivanje sredstava i njihova raspodjela po vlastitom nahođenju i potrebama. Više od 640.000 KM je Konaković podijelio sa pozicije predsjedavajućeg Skupštine KS, što se nimalo nije svidjelo njegovim partnerima iz DF-a i SBB-a. Ni njima, kao ni cjelokupnoj javnosti, Konaković nikada nije objasnio zašto je baš Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), kojom upravlja njegov politički mentor Muamer Zukorlić i u kojoj funkciju izvršne sekretarke obnaša NiP-ova kandidatkinja na prošlim Općim izborima, dodijelio 60.000 KM budžetskog novca.

Uporedo sa Konakovićevim pokušajima da u javnosti raspodjelu novca predstavi kao transparentan proces, odgovore na upite o projektima na osnovu kojih je BANU dobio toliko novca još nismo dobili.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

Njegovim partnerima, ali i većem dijelu javnosti, bilo je jasno da se tim novcem nastojala kupiti i naklonost glasača. Neslaganja u vezi s preusmjeravanjem budžetskog novca i njegovom raspodjelom su kulminirala mnogo prije sastanka lidera SDA, SBB-a i DF-a od 13. decembra.

Prije 13. decembra je NiP insistirao na kupovini helikoptera i formiranju helikopterske jedinice kao prioriteta kojem bi bila podređena neka za građane KS mnogo važnija pitanja, poput, primjera radi, zagađenja zraka. Uprkos tome, šef NiP-a je insistirao da ta stavka ostane sastavni dio Prijedloga budžeta za 2020. godinu, oglušivši se na kritike partnera.

Mnogo prije 13. decembra su na sastancima "šestorke" izbijali i fizički sukobi zbog nezadovoljstva raspodjelom pozicija u vlasti.

VEZANI TEKST - "Šestorka" se sastala u Sarajevu, sastanak prekinut zbog prijetnji, psovki i fizičkog sukoba

Svjestan tih činjenica je i Konaković, koji, kako bi ih prikrio, insistira na tezi da je rekonstrukcija Vlade KS dogovorena još u maju prošle godine, te se poziva na navodnu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. S druge strane, u izjavi na koju se Konaković poziva Izetbegović uopće ne spominje koalicioni sporazum SDA, DF-a i SBB-a u kontekstu KS, već isključivo državnog i federalnog nivoa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.