open-navfaktor-logo
search
Anketirali 27.000 stanovnika
Kako se živjelo sa koronavirusom: Najbolji gradovi svijeta u 2021.
Magazin Time Out anketirao je 27 hiljada stanovnika gradova širom svijeta i napravio je listu 37 najboljih gradova svijeta u 2021. godini.
12.09.2021. u 08:45
get url
text

Potaknuti dešavanjima u svijetu pojavom pandemije koronavirusa tražili su gradove koji svojim stanovnicima nude ne samo osnovne uvjete za život već i gradove koji misle na budućnost.

Pitali su građane ne samo o hrani i kulturi već i o projektima zajednice, zelenim površinama i održivosti.

- Tražili smo gradove koji nisu samo razmišljali o prošlosti već i o budućnosti. Oni koji poboljšavaju život i nama i našim unucima – navode iz Time Outa.

U skladu sa odgovorima na sva postavljena pitanja na prvom mjestu najboljih gradova svijeta našao se San Francisko.

Naime, sagovornicu su istakli kako je San Francisko imao jedan od najstrožijih odgovora na pandemiju u SAD-u. Ali da to nije umanjilo duh zajednice u ovom području. Firme su postale kreativne kako bi ostale na površine i kako bi i dalje normalno funkcionirale.

Neki su restorani pripremali hranu za one koji su bili u potrebi. Komšije su se također udruživali kako bi pružali podršku onima kojima je pomoć bila potrebna, piše Time Out.

- Nenadmašna kombinacija progresivnosti, prihvaćanja i održivosti – to su samo neki od razloga zašto se ovaj grad našao na prvom mjestu.

Za San Franciskom na listi su se našli gradovi poput Amsterdama, zatim Manchester, Copenhagen i New York.

Šesti je Montreal, a zatim Prag, a zatim Tokyo, Los Angeles, Chicago, London Barcelona...

Gradovi poput Dubaija i Pekinga su se našli na 26., odnosno na 27. mjestu.

Zatim ih prate Pariz, Budimpešta i Abu Dabi, Rim i Moskva su na 33. i 34. mjestu, a Istanbul se našao na 36. mjestu i Bankok na 37. mjestu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.