navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iz muzičke sehare

Kako su izgledale ulaznice za Vaš šlager sezone 1974. godine

"Vaš šlager sezone" dugo godina u Sarajevu predstavljao je jedinstveni muzički događaj. Prvo izdanje ovog odličnog festivala održano je 6. aprila 1967. na Dan oslobođenja Sarajeva u dvorani Radničkog univerziteta "Đuro Đaković", današnjem Bosanskom kulturnom centru.

Objavljeno: 12.03.2020. u 08:01
get url
text

Pobjednik prvog Šlagera sezone 1967. bio je 18-godišnji Kemal Monteno s pjesmom "Lidija". Idejni tvorac festivala bio je producent i kompozitor zabavne muzike Esad Arnautalić, a pokretač Radiotelevizija Sarajevo.

Festival se, nakon otvaranja dvorane Skenderija 29. novembra 1969. godine, počeo redovno održavati u tom prostoru, a tokom 1970-ih doživio je svoje zlatne godine. U rasponu od 20 godina na festivalu je izvedeno niz hitova i on je bio pozornica za zvijezde domaće zabavne muzike kao što su Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Seid Memić Vajta, Davorin Popović, "Indexi", Ambasadori, Jadranka Stojaković, Neda Ukraden, Arsen Dedić, Gabi Novak, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija... Posljednji Šlager sezone 1999. bio je ujedno i Nacionalni izbor pjesme predstavnice Bosne i Hercegovine na Pjesmi Eurovizije.

Ulaznice za Vaš šlager sezone ujedno su bili i glasački listići. Ovako je izgledala ulaznica za Vaš šlager sezone 1974. godine na kojem je pobijedio Zdravko Čolić sa pjesmom "Zelena si rijeka bila". Čolić je pobijedio i naredne godine sa pjesmom "Zvao sam je Emili". Nadati je se da će u nekoj od narednih godina Vaš šlager sezone ponovo biti oživljen i da će se na njemu ponovo birati predstavnici BiH na Eurosongu.