navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Očuvanje zdravlja

Kako vježbanje utječe na mozak i nervni sistem?

Redovna fizička aktivnost važan je dio zdravog načina života. Ne samo da je vježba dobra za vaše mišiće i kosti, već je i važan dio održavanja zdravlja vašeg mozga.

Objavljeno: 16.01.2023. u 18:33
get url
text

Šta se smatra "redovnim vežbanjem"?
Prema stručnjacima, preporučena količina vježbe za održavanje vašeg uma je oko sat vremena dnevno. Jedan od najboljih načina za vježbanje je bavljenje sportom. Biti u timu može izgraditi samopouzdanje, a redovni rasporedi treninga su dobri za vaše zdravlje. Ako ne volite sport ili takmičenje, i to je u redu! Vježbanje ne znači samo bavljenje sportom, već samo kretanje tijela i aktivnost. Nekoliko drugih primjera vježbe su: ples, hodanje, vožnja bicikla, plivanje ili bacanje frizbija.

Šta se dešava u tijelu i mozgu tokom vežbanja?
Kako vam se broj otkucaja srca povećava tokom vježbanja, povećava se dotok krvi u mozak. Kako se protok krvi povećava, vaš mozak je izložen većoj količini kisika i hranjivih tvari. Vježbanje također potiče oslobađanje korisnih proteina u mozgu. Ovi hranljivi proteini održavaju moždane ćelije (poznate i kao neuroni) zdravim i potiču rast novih neurona. Neuroni su radni gradivni blokovi mozga. Kao rezultat toga, zdravlje pojedinačnih neurona važno je za cjelokupno zdravlje mozga.

Vježbanje podiže vaše raspoloženje i smanjuje stres
Kada vježbate, vaše tijelo oslobađa hemikalije poput dopamina i endorfina u vašem mozgu zbog kojih se osjećate sretnima. Ne samo da vaš mozak izbacuje hemikalije za dobro osjećanje, već vježbanje također pomaže vašem mozgu da se riješi hemikalija zbog kojih se osjećate da ste pod stresom ili anksiozni. Ljudi koji vježbaju obično su sretniji i manje pod stresom od onih koji ne vježbaju. Redovno vježbanje vam također može pomoći da kontrolišete svoje emocije kada se osjećate ljuto ili uznemireno.

Vježbanje može poboljšati vaše ocjene
Tako je! Dokazano je da vježbanje poboljšava mentalne sposobnosti. U prosjeku, djeca i mladi koji vježbaju obično imaju bolje rezultate na testovima iz matematike i čitanja u poređenju s onima koji to ne rade. Postoje brojne mentalne sposobnosti koje se poboljšavaju redovnom tjelovježbom:

- Fizička aktivnost može poboljšati vaše dugoročno i kratkoročno pamćenje. Djeca i mladi od kojih je zatraženo da vježbaju samo nekoliko puta sedmično pokazali su velika poboljšanja u svojoj sposobnosti pamćenja pročitanog.

- Biti aktivan daje vam više energije tokom dana i pomaže vam da bolje spavate noću. Zauzvrat, bolji san poboljšava kreativnost i funkcionalnost mozga.

Vježbanje je posebno važno za djecu i mlade odrasle osobe
Kao što vidite, postoji mnogo prednosti od aktivnosti. Stvaranje zdravih navika vježbanja dok ste mladi olakšava održavanje tih rutina kako starite. Dosljedno vježbanje u djetinjstvu i odrasloj dobi održava mozak zdravim. Sve veći broj dokaza sugerira da održavanje aktivnosti odraslih osoba može čak smanjiti rizik od demencije u starosti. Nikad nije kasno da počnete da vježbate i održite svoj mozak u formi!