open-navfaktor-logo
search
Vrelo ljeto
Kakva sudbina čeka Tuzla City ako Husić preuzme Slobodu?
Azmir Husić, biznismen, političar i fudbalski radnik, član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, zvanično je kandidat za predsjednika Fudbalskog kluba Sloboda.
07.06.2023. u 12:41
get url
text

Kandidaturu za predsjedničku poziciju u klubu koji je drugi put u svojoj historiji ispao iz Premijer lige BiH predale su tri osobe. Osim Husića, na mjesto prvog čovjeka kluba želi izvjesni Vinko Divković, a treći kandidat želio je ostati anoniman dok ne obavi konsultacije.

VEZANI TEKST - Sloboda potvrdila kandidaturu Husića, u igri za predsjednika još dva imena
 

- Sa svima će se obaviti razgovor u najkraćem mogućem roku, nakon čega će se doći do najkvalitetnijeg rješenja. Zahvaljujemo na razumijevanju i molimo za još malo strpljenja - poručili su iz Slobode.

Husić je definitivno čovjek čija kandidatura privlači najviše pažnje. Sportska javnost u gradu soli podijeljena je kada je u pitanju njegov mogući angažman. Dio navijačkog korpusa je protiv, a dio navijača je za Husića.

Oni koji su za njegov povratak rado se sjećaju prošlih vremena, kada je Sloboda bila u sličnoj situaciji i kada se "pravo niotkud" pojavio čovjek za kojeg mnogi u Tuzli do tada nisu ni čuli. Husić se na nagovor navijača angažovao u klubu, spasio ga totalnog kraha, a onda pod komandom trenera svih trenera, pokojnog Ćire Blaževića vratio klub u elitu. Potom je Sloboda igrala značajnu ulogu u prvenstvu, završila druga na tabeli, igrala finale Kupa BiH, izašla na euroscenu. Poslije svega, manje-više svima je poznato da je popularni Amerikanac zbog sukoba, raznih opstrukcija, prljave (pred)izborne kampanje digao ruke od svega.

Uporedo sa Slobodom Husić je stvarao temelje još jednog fudbalskog kolektiva u Tuzli. Radi se o Slogi Simin Han koja je vremenom promijenila ime u Tuzla City.

Nekada Sloga, danas Tuzla City, od osnivanja je uglavnom tavorila u nižim ligama, a ulaskom Husića u klub krenuo je i uspon. Stepenicu po stepenicu došao je plasman u Premijer ligu BiH, a u prošloj sezoni klub izašao je i u Evropu nakon historijskog drugog mjesta na premijerligaškoj tabeli.

Imao je Tuzla City mnogo problema u nedavno završenoj sezoni i tek je u posljednjem kolu sačuvao status premijerligaša. Postavlja se pitanje šta će se desiti s ovim klubom ukoliko Husić preuzme kormilo u Slobodi.

Iako ga na papiru nema u upravljačkim strukturama i pripada mu tek mjesto počasnog predsjednika i pticama na grani jasno je da Husić vodi glavnu riječ u Tuzla Cityju i da sponzorskim ugovorom preko svoje kompanije praktično održava klub u životu.

Njegovim pojačanim angažmanom u Rudarskoj 2 sigurno bi trpio Tuzla City, kako organizacijski tako i finansijski. Klub bi u toj varijanti vjerovatno bio među glavnim kandidatima za ispadanje u niži rang. U svakom slučaju vruće fudbalsko ljeto čeka grad soli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.