open-navfaktor-logo
search
Dugoročna prognoza
Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta
Dostupni prognostički materijali evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u narednom ljetnom periodu (juni, juli i august) na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010 godine, uz umjerenu vjerovatnoću prognoze od 50 posto.
01.06.2021. u 12:48
get url
text

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se sredinom jula i početkom augusta. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2021. godine trebalo bi biti malo svježije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa. Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 24, a na području južne Hercegovine prognozira se više od 65 vrelih dana.

Dostupni modeli za ukupnu količinu padavina ne preferiraju ni jedan mogući scenarij. Signal za padavine tokom ljeta nije izražen za širi prostor Balkana. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da prognoza padavina za dugo vremensko razdoblje nije pouzdana u toj mjeri kao prognoza temperature zraka. Raspored očekivanih padavina tokom ljeta bit će naujednačen, s najmanjom količinom u julu. Ukupna količina padavina moguće da budu kao i na ljeto 2020. godine. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je mala (oko 33%).

Tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su kraća razdoblja sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćeni grmljavinskim nevremenom i gradom, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.