open-navfaktor-logo
search
Separatizam Rusije
Kalabuhov: Ovo je historijski dan za Rusiju; Dodik: BiH jedino što može postići je neutralan stav
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas se u Banjoj Luci sastao s ruskim ambasadorom u našoj zemlji Igorom Kalabuhovim.  
22.02.2022. u 13:19
get url
text

Kalabuhov je ocijenio historijskom odluku predsjednika Rusije Vladimira Putina da Donjecku i Lugansku prizna nezavisnost od Ukrajine.

- Čuli ste za odluku predsjednika Putina. Za mene je to od posebne važnosti, jer sam iz Donjecka i mislim da je to historijski dan za Rusiju i ljude u Donjecku i Lugansku. Mislim da će sve biti dobro. Kao diplomata želim reći da je ovo momenat kada se moraju početi ozbiljni pregovori za kreiranje sistema bezbjednosti u Evropi koji će biti sigurni za svaku državi i narod – rekao je Igor Kalabuhov.

 

Ruski ambasador u BiH danas se sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je poručio kako BiH mora ostati “neutralna” u vezi sa krizom u Ukrajini. On je odbacio stavove kolega iz Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

- Komšić i Džaferović nastavljaju da dijele BiH, da dezavuišu javnost i derogiraju zvanične organe. To je njihov privatni i politički stav, oni su direktno zloupotrijebili situaciju. BiH jedino što može postići je neutralan stav. Ako oni cijene da na taj način pridobijaju simpatije, zvali su i mene da se pridružim, realno je očekivati da budemo neutralni. Svi mi imamo simpatije, to što su potrčali da se svrstaju govori da nisu vodili računa o Bosni i Hercegovini - je Dodik.

Član državnog predsjedništva zaključio je kako je smiješno Rusiju optuživati da krši međunarodno pravo, priznavanjem Donjecka i Luganska, posebno kad to rade oni koji su priznali Kosovo.

- Nema čovjeka koji ima moralni integritet ili intelektualni integritet da se ne nasmije na priču kako Rusija krši međunarodno pravo, a nema šta nisu učinili da krše međunarodno pravo. I Bitanija, i Amerika i Zapad. Dvadeset godin krše međunarodno pravo ovdje u Bosni i Hercegovini derogirajući Utav Bosne i Hercegovine koji je dio međunarodnog akta koji se zove Dejtonski sporazum. Sada oni nama šalju poruku da prihvatimo njihovu ocjenu kako Rusija krši međunarodno pravo. Da pošaljete avione NATO-a na Srbiju i Republiku Srpsku bez odluka Vijeća sigurnosti UN-a i govoriti o poštivanju međunarodnog pravoa – to je apsurdno - zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.