open-navfaktor-logo
search
Pritisak na proizvođače
Kalifornija će zabraniti prodaju novih vozila na benzin do 2035. godine
Kalifornija će zabraniti prodaju novih vozila koja su samo na benzin do 2035. godine, označavajući historijski korak u pokušaju ove američke države da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama.
26.08.2022. u 09:30
get url
text
Kalifornija

Nova pravila imaju za cilj prisiliti proizvođače automobila da ubrzaju uvođenje čistijih vozila na tržište, piše AFP.

Odluka dolazi nakon što je guverner Kalifornije Gavin Newsom postavio cilj prije dvije godine da ubrza ukidanje ovisnosti od fosilnih goriva. Taj je potez je važan jer je Kalifornija država sa najvećim brojem stanovnika u SAD-u i jedna od najvećih svjetskih ekonomija.

Prema pravilima, koja je izdao Kalifornijski odbor za zračne resurse (CARB), 35 posto novih vozila prodanih u državi moraju biti električni, hibridni ili na vodik do 2026. godine.

Ovo pravilo bi se onda primjenjivalo na 68 posto prodaje vozila do 2030. godine, a 100 posto do 2035. godine. 

Predsjednica Odbora Laine Randolph rekla je da je ovaj potez "historijski trenutak za Kaliforniju, za naše partnerske države i za svijet dok postavljamo put prema budućnosti s nultom emisijom".

S više od 39 miliona stanovnika, Kalifornija je najveća američka država po broju stanovnika. Da je samostalna država, bila bi peta najveća ekonomija svijeta po bruto domaćem proizvodu, stavljajući je ispred Ujedinjenog Kraljevstva.

Joseph Mendelson, viši savjetnik u proizvođaču električnih automobila Tesla, rekao je da je CARB-ov plan "ostvariv i otvara put Kaliforniji da predvodi u elektrifikaciji sektora lakih vozila".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.