Kalina je bila nestrpljiva: Muž porodio suprugu u hodniku porodilišta

Objavljeno: 19.05.17 u 10:08

Zvezdan Ristić iz Kuršumlije suprugu Svetlanu morao je poroditi u hodniku prokupačkog porodilišta.

Zvezdan Ristić: Vidjeo sam bebinu glavu FOTO: ARHIV
Zvezdan Ristić: Vidjeo sam bebinu glavu FOTO: ARHIV

- Dok sam se u hodniku porađala na nogama, mislila sam da mi se bliži kraj - kazala je sada sretna majka za portal Novosti.rs.

- Sve se završilo, hvala Bogu, dobro i moja kćerkica je živa i zdrava. Ali da ja nisam bio u tom trenutku pored supruge, sigurno bi čitava priča dobila drugačiji epilog, jer se ona porodila u holu prokupačkog porodilišta na nogama. I da ja nisam tada prihvatio bebu koja je mogla da padne na pod, ko zna šta bi bilo - dodaje Zvezdan.

Zvezdan je inače trener borilačkih vještina, nekadašnje vojno lice, a sada bez posla i otac tri djevojčice. Ovim riječima je opisao kako je protekao porođaj njegove supruge Svetlane prije nekoliko dana u prokupačkom porodilištu. I dok ističe da su mala Kalina, kako su kumovi, ali i starije sestrice dale ime novorođenčetu, i njena majka dobro, sretni otac koji sa drugovima proslavlja rođenje treće kćerkice, u šali kaže da bi pošto je nezaposlen mogao da se specijalizuje i za porođaje.

- Ispred samog porodilišta naišla je medicinska sestra kojoj sam rekao da je porođaj u toku i da odmah siđu po moju suprugu što se nije desilo narednih desetak minuta - priča Zvezdan kojem je kaže, sada ipak, mnogo lakše da iznosi detalje porođaja svoje supruge Svetlane, koju u Kuršumliji poznaju pod nadimkom Ceca, a koja radi kao frizerka, dok je u tim trenucima i sam osjećao strah.

Ipak, ističe da se ponašao instiktivno i kada je vidio da su i lift i ulaz za sprat zgrade u kojem se nalazi porodilište zaključani, shvatio je da nema izbora nego da se okrene supruzi koja je već počela da se porađa.

- U jednom trenutku, kroz donji dio pidžame koju je supruga nosila ugledao sam glavu djeteta, tako da sam bio primoran da ga zadržim da ne padne na pod. Uhvatio sam dijete koje, čini mi se, u tim trenucima nije disalo, zbog čega sam ga lagano udario po leđima. Na svu sreću, beba je zaplakala dok je supruga i dalje krvarila. I tek kada se sve to odigralo, sišlo je medicinsko osoblje i moju suprugu su kolicima odvezli do porodilišta, jer je to još jedan apsurd da nosila ne mogu da uđu u lift koji vodi do porodilišta.

Pobrinuli su se tada, priča Zvezdan, i za bebu, dok je on i dalje bio u blagom šoku, sretan zbog djeteta, ali i što se sve odigralo na najbolji mogući način.

- Suprugu sam doveo kući, ali spomenuti doživljaj neću moći da zaboravim dok sam živ - ističe Zvezdan.

U šali dodaje da je mala Kalina bila nestrpljiva da ugleda ovaj svijet i da će vjerovatno biti radoznala djevojčica, a riječi hvale upućuje na račun matične službe u prokupačkoj općini, jer su bebi u rekordnom roku izdali izvod iz knjige rođenih i državljanstvo. Istovremeno, njegova supruga Svetlana kaže da je od straha bila u šoku i da je u jednom trenutku pomislila da će umrijeti.

- Dok sam onako u hodniku krvarila, porodivši se na nogama, mislila sam da mi se bliži kraj, ali samo sam se nadala da je beba dobro. Mislim da sam se osvijestila kada sam začula bebin plač - priča Svetlana.

U prokupačkoj općoj bolnici "Dr. Aleksa Savić" ističu da će se povodom ovog slučaja oglasiti narednih dana i izdati zvanično saopćenje za javnost, dok u nezvaničnim razgovorima saznajemo da se ovakvi slučajevi, odnosno porođaji u hodniku ili ispred zgrade porodilišta dešavaju barem jednom mjesečno i to kada, kako tvrde naši sagovornici, porodilje krenu kasno ka bolnici. Istovremeno, tvrde da su ulazna vrata u zgradu u kojoj su odjeljenja ginekologije i porodilišta otvorena, ali da vrata koja vode ka porodilištu noću zaključavaju iz sigurnosnih razloga. Pored vrata postoje dva zvona.

- Kada je supruga u jutarnjim satima osjetila porođajne bolove, odmah smo krenuli ka prokupačkoj bolnici. Međutim, na ulazu u bolnicu dočekala nas je spuštena rampa, zbog čega sam se vratio kolima na bolnički parking, koji je najbliži zgradi porodilišta, i odatle smo krenuli pješke ka porodilištu. Pošto je supruga jedva hodala, zastajkivali smo više puta - priča Zvezdan.